Pe 1 aprilie au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 271 Legea nr. 35/2020 privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă, precum şi Decretul pentru promulgarea acestui act normativ.
Legea intră în vigoare pe 31 mai.
Economica.net vă spune care sunt cele mai importante prevederi din acest act normativ şi în ce condiţii puteţi primi un ajutor în bani de la stat ca să plătiţi bona copilului.
Legea nr. 35 din 2020 stabileşte cadrul legal de acordare a unui ajutor în bani familiilor cu copii de vârstă preşcolară, pentru plata serviciilor oferite de bonă, în condițiile prevăzute de Legea nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.
Poate beneficia de ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă persoana care are în întreţinere copii care au cel mult şase ani, are venituri pe membru de familie de maximum 3.500 de lei net lunar şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele şase luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar, în condițiile art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
Ce spune art. 8, alin. (1) din Legea 416/2001:
La stabilirea venitului net lunar al familiei sau, după caz, al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară depunerii cererii, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, indemnizații, alocații și ajutoare cu caracter permanent, indiferent de bugetul din care se suportă, obligații legale de întreținere şi alte creanțe legale, cu excepţia:
– alocaţiei pentru susţinerea familiei, prevăzută de Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
alocaţiei de stat pentru copii, prevăzută de Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– bugetului personal complementar lunar și a prestațiilor sociale prevăzute la art. 58 alin. (4) lit. b) și, respectiv, alin. (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
burselor şcolare, a drepturilor acordate în baza art. 51 alin. (2) și art. 85 alin. (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
– stimulentului educaţional oferit sub formă de tichet social pentru stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor proveniți din familii defavorizate, potrivit prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările ulterioare;
– sprijinului financiar prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 1.488/2004 privind aprobarea criteriilor și a cuantumului sprijinului financiar care se acordă elevilor în cadrul Programului național de protecție socială «Bani de liceu», cu modificările și completările ulterioare;
veniturilor obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri în condițiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
-sumelor ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situații excepționale.
Ajutorul financiar pentru plata bonei se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară, în funcţie de nivelul veniturilor nete lunare pe membru de familie, astfel:
– pentru venituri nete lunare pe membru de familie de până la 2.100 lei – ajutor financiar în valoare de 710 lei;
– pentru venituri nete lunare pe membru de familie de la 2.101 lei până la 2.500 lei – ajutor de 550 lei;
– pentru venituri nete lunare pe membru de familie de la 2.501 lei până la 3.000 lei – ajutor de 390 lei;
– pentru venituri nete lunare pe membru de familie de la 3.001 lei până la 3.500 lei – ajutor de 250 lei.
Ajutorul financiar se acordă lunar pentru fiecare copil care are cel mult şase ani.
Pentru a beneficia de ajutorul financiar, părintele, reprezentantul legal sau cel desemnat să aibă grijă de copil pe perioada absenţei părinţilor trebuie să îndeplinească toate condițiile de mai jos:
Cei care nu obţin venituri dintr-una dintre sursele nominalizate mai sus (în baza unui contract de muncă, activităţi independente, drepturi de autor, etc) pot totuşi beneficia de acest ajutor financiar dacă îndeplinesc în mod cumulativ următoarele condiții:
Ajutorul financiar se acordă numai pentru copilul care nu este înscris la creşă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşă/grădiniţă ori nu a retras copilul de la creşă/grădiniţă.
Nu poate beneficia de ajutorul financiar ca să plătească bona persoana care se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
Ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere și documente doveditoare care atestă îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, pe care le-am enumerat mai sus.
Documentele doveditoare sunt:
– copie după documentul de identitate al solicitantului;
– copie după certificatul de naștere al copilului/copiilor pentru care se solicită ajutorul;
– copia documentului prin care se atestă calitatea de reprezentat legal al copilului/copiilor;
– adeverințe privind veniturile nete realizate în ultimele şase luni de membrii familiei, eliberate, după caz, de angajator sau entitatea asimilată acestuia ori de organul fiscal, sau, în cazul persoanelor care desfăşoară activităţi independente, obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, declaraţia fiscală prevăzută de lege, pentru categoriile de venituri prevăzute la art. 3, pentru care Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede emiterea unei decizii de impunere din partea organului fiscal central;
– copia documentului în baza căruia bona îşi desfăşoară activitatea.
Exercitarea profesiei de bonă se poate realiza prin:
În cazul şomerilor şi celor din evidenţele AJOFM, cererea de ajutor financiar va fi însoţită de copiile documentelor enumerate mai sus, iar în loc de adeverinţă de venit, aceştia vor aduce documentele eliberate de AJOFM care atestă situaţia în care se află.
Cererea și documentele doveditoare se depun și se înregistrează la serviciul public de asistență socială.
Dreptul la ajutorul financiar se aprobă prin dispoziția primarului, după verificarea de către serviciul public de asistență socială a îndeplinirii condițiilor de acordare.
Verificarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate se realizează de către direcția de asistenţă socială în baza:
În cazul în care condiţiile de acordare nu sunt îndeplinite, respingerea dreptului se realizează prin dispoziţie a primarului.
Părintele are obligația să depună la serviciul public de asistență socială, din şase în şase luni, o declaraţie pe propria răspundere privind menţinerea condițiilor de acordare a ajutorului. Dacă nu depune această declaraţie în maximum 30 de zile de la împlinirea termenului de şase luni, i se încetează acordarea ajutorului financiar.
Un nou drept poate fi stabilit după depunerea unei noi cereri și a documentelor doveditoare.
Când primiţi banii
Dreptul la ajutorul financiar se stabilește începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai devreme de data la care bona îşi începe activitatea, rezultată din documentele justificative prezentate.
Aprobarea sau respingerea dreptului se realizează în termen de maximum 60 de zile de la depunerea cererii.
Dispoziția primarului se comunică în termen de 10 zile lucrătoare de la emitere.
Plata ajutorului financiar se realizează, în funcţie de opțiunea beneficiarului, prin mandat poștal sau în cont bancar.
Dreptul la ajutorul financiar pentru plata bonei încetează în următoarele situaţii:
Plata acestui ajutor financiar se suspendă dacă intervine una dintre următoarele situaţii:
– se înregistrează trei mandate poștale returnate consecutiv;
– în caz de suspiciune sau sesizare privind modificarea condițiilor de acordare a dreptului la acest ajutor financiar.
Precizări
Ajutorul financiar pentru plata serviciilor oferite de bonă se va acorda în limita fondurilor bugetare anuale aprobate cu această destinație în bugetul local, spune actul normativ.
Legea prezentată de Economica.net mai sus intră în vigoare pe 31 mai 2020, adică la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.