Ajutor de stat la Tarom – Dacă operatorul nu rambursează creditul şi nici nu face restructurarea, va fi lichidat
Pe baza planului de restructurare trimis de Tarom, Ministerul Transporturilor la cererea companiei aeriane va cere Ministerului de Finanţe să prelungească perioada de acrodare a împrumutului. În acest caz, Guvernul va înștiința Comisia Europeană în termen de şase luni, iar acest ajutor de stat pentru salvare va deveni unul pentru restructurare, care va trebui avizat de Comisie.
Dacă Tarom nu implementează planul de restructurare, Ministerul Transporturilor va prezenta Comisiei Europene un plan de lichidare al operatorului aerian.
Ajutorul de stat este acordat de Finanțe, la cererea companiei, după ce Eximbank va face o analiză de risc a societății pentru a stabili capacitatea de rambursare, clasa de risc a Tarom şi nivelul dobânzii pe care trebuie să o plătească Tarom. Compania trebuie să constituie garanții în valoare de 120% din valoarea creditului.
Ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunţat în luna decembrie a anului trecut că Tarom va închide anul 2019 cu pierderi de 190 milioane de lei.
De asemenea, la finalul anului trecut, managementul companiei TAROM a semnat contractul de leasing pentru achiziția unui număr de nouă avioane ATR 72-600, cu 72 locuri, care vor fi folosite pentru zboruri regionale interne și externe și vor înlocui ATR-urile pe care compania le are în prezent în flotă. Primele 4 avioane ATR 72-600 vor ajunge cel târziu în prima parte a lunii februarie a anului viitor, iar restul aeronavelor vor fi primite pe parcursul anului 2020. Contractul de închiriere este semnat pe o perioadă de 10 ani. Noile ATR-uri nu vor genera costuri suplimentare de operare, dar au o capacitate de transport crescută.