Ajutor pentru fermieri: MADR vrea să acorde minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire
‘Avem în activitate un proiect de HG care implică o alocare bugetară semnificativă pe care vrem să îl aprobăm cât mai repede pentru a acorda tancuri de răcire pe un proiect de minimis pentru organizaţiile de crescători, care se constituie la nivelul comunelor. Există la ora actuală o mare dezbatere, dacă să mai cerem sau nu o nouă derogare de la CE pentru laptele neconform pentru că suntem la un procent mai mic de 10% în prezent. Cei care mai sunt în această categorie, în jur de 15.000 de gospodării, vor putea avea astfel posibilitatea de a comercializa în mod organizat după 2014, dacă vor duce laptele în aceste tancuri de răcire. O să fac un apel şi la primari, dar şi la Camerele Agricole pe care încă nu le avem, dar pe să sperăm că le vom avea cât mai repede’, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la deschiderea târgului Indagra.
Micii fermieri vor trebui să respecte norme minime de igienă, începând cu 1 ianuarie 2014, dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la finele lui 2013 expiră perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.
România a primit în noiembrie 2011 acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, până la finele anului 2013, produsele obţinute din acest lapte putând fi vândute doar pe piaţa naţională.
Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană (care respectă parametri de igienă de curăţenie şi de sănătate ai animalului şi ai mediului de creştere), iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.