”S-a decis politic la începutul anului 2024 că acest ajutor ar putea ajunge până la 3 miliarde de euro. În fapt, vom fi la peste 2 miliarde de euro, dar nu la 3 miliarde de euro”, a spus el în faţa deputaţilor din comisia de apărare.
Franţa a garantat sprijinul său pentru Ucraina într-un acord bilateral de securitate încheiat la 16 februarie.
Potrivit Parisului, ajutorul militar francez a fost de 1,7 miliarde de euro în 2022 şi de 2,1 miliarde în 2023.
Aproximativ 300 de milioane de euro ca ajutoare în 2024 provin din utilizarea dobânzilor la activele ruseşti îngheţate şi ”permit finanţarea de muniţii – mai degrabă obuze de 155 mm -, tunuri Caesar, carburant”, a detaliat Lecornu.
Donaţia de materiale vechi ale armatei franceze a fost înlocuită cu echipamente noi, precum vehicule blindate VAB sau tancuri AMX-10RC reprezentând un cost de 533 de milioane de euro în 2024, faţă de 177 de milioane de euro în 2023.
Donaţiile de materiale vechi vor reprezenta anul viitor ”practic 700 de milioane de euro”, a adăugat ministrul.
Finanţarea ajutorului către Ucraina provine de asemenea din ”câştiguri de inflaţie”, evaluate în acest an la o sumă între 400 şi 600 de milioane de euro, a explicat Lecornu.
Aceste ”câştiguri” provin din încetinirea inflaţiei în raport cu previziunile de inflaţie mai ridicate din legea de programare a cheltuielilor militare.
Finanţarea ajutorului mai provine din fondul de sprijin în sumă de 400 de milioane de euro ce permite Kievului să achiziţioneze echipamente direct de la producători francezi sau de la Facilitatea Europeană pentru Pace (FEP).
Franţa contribuie cu 1,2 miliarde de euro la FEP, instrument al UE destinat gestionării intervenţiilor sale în conflicte, mai ales furnizarea de arme, dar ”noi suntem beneficiari ai ei dat fiind că 143 milioane de euro au fost încasaţi de minister în 2024” în beneficiul Ucrainei, a mai afirmat Lecornu.
Sursa foto: Flickr