Suma de un miliard de euro a fost stabilită de premierul britanic David Cameron, în timp ce contribuţia europeană fixată înaintea summitului era de aproximativ 600 de milioane de euro.
Potrivit cancelarului german Angela Merkel, liderii europeni ar trebui de asemenea să se pună de acord asupra ‘numărului de angajaţi’ pe care Europa este în măsură să-i trimită în ţările afectate – Sierra Leone, Liberia şi Guineea. Lipsa de personal medical pe teren este considerată o ‘provocare majoră’ de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Rompuy a anunţat joi că noul comisar european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, cipriotul Christos Stylianides, va coordona riposta europeană la epidemia de Ebola. Acesta a declarat că se va duce în regiune pentru a evalua nevoile la faţa locului.
În cea de-a doua zi a summitului, liderii europeni îşi vor exprima ‘profunda îngrijorare în legătură cu extinderea cazurilor de Ebola’, în condiţiile în care un prim caz a fost identificat în Mali, aceasta fiind a şasea ţară din Africa de Vest atinsă de cel mai grav focar de febră hemoragică din istorie, care a ucis în total aproape 4.900 de oameni.
Comisia Europeană a anunţat joi că va aloca 24,4 milioane de euro pentru crearea unui vaccin şi pentru tratamente împotriva virusului Ebola