Calea ferată Brașov – Sighișoara: Aktor a început forarea tunelurilor Homorod pe tronsonul Apața – Cața

Aktor, constructorul tronsonului Apața - Cața al căii ferate Brașov-Sighișoara, a început forarea perechii de tuneluri nordice, numită Homorod, cu o lungime de 5,1 km fiecare, prin pornirea celei de-a treia mașini de foraj (TBM) pe șantierul aflat la doar 4 km vest de Racoș (locație). Săptămâna trecută, Alexandra a început lucrările de străpungere a acestei a doua perechi de tuneluri în munții din jurul Racoșului. La acest moment, TBM 3, Alexandra, a intrat deja parțial în munte.
Anemona Andone - joi, 17 oct. 2024, 16:15
Calea ferată Brașov - Sighișoara: Aktor a început forarea tunelurilor Homorod pe tronsonul Apața - Cața

Acestea este unul dintre puținele proiecte din Europa în care patru TBM-uri sapă atâtea tuneluri în același timp, anunță Aktor, într-un comunicat de presă.

aktor

Tunelurile se află pe traseul viitoarei linii de cale ferată Brașov-Simeria, parte din Coridorul Rin-Dunăre, tronsonul Brașov-Sighișoara, subsecțiunea 2: Apața-Cața. Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană, iar contractul a fost semnat de Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA) cu consorțiul AKTOR SA – Alstom Transport SA – Compania Arcada.

”Marcăm această etapă semnificativă în această parte critică a proiectului feroviar Brașov-Sighișoara.  Prin utilizarea tehnologiilor avansate, cum ar fi mașinile de forat tuneluri, creștem eficiența și siguranța și minimizăm impactul extern. Aceste tuneluri vor juca un rol crucial în consolidarea coridorului Rin-Dunăre”, a declarat Alexandros Exarchou, Președinte al Consiliului de Administrație și CEO al Aktor Group.

Primele 2 TBM-uri ale Aktor au săpat 1,2 kilometri

Primele două TBM-uri care forează în prezent perechea de tuneluri spre sud, cu o lungime de 6,9 km, pornind dinspre Racoș pe sens opus, spre Apața, sunt deja intrate adânc în munte. Ele au depășit deja 1,2 kilometri în tuneluri: TBM1 Eleni, care a fost pornită la începutul lunii martie, e deja la 700 de metri de intrare, iar TBM2 Varvara, pornită la sfârșitul lunii mai, la 500 de metri. Eleni și Varvara au fiecare o lungime remarcabilă: Eleni are aproximativ 105 de metri lungime, iar Varvara are aproximativ 84 de metri lungime, adică acum funcționează în condiții de întuneric absolut, în interiorul muntelui.

În tradiția creată cu primele două TBM, al treilea TBM care a început forajul spre Homorod a fost botezat Alexandra. Alexandra are de asemenea o lungime impresionantă de 103,00 metri.

Pe măsură ce avansează în interiorul muntelui, TBM-urile montează în jurul lor segmente de beton prefabricat de 1,5 metri lățime fiecare, ca un inel, pentru a crea forma circulară a tunelului.

”Procesul de instalare a unui TBM și de începere a operațiunii de foraj este complex și necesită planificare, pregătire și execuție detaliată. Folosind TBM-uri, putem construi tuneluri cu o mai mare precizie, siguranță și protejare a mediului decât o permit metodele tradiționale. Această abordare inovatoare a construcției de tuneluri deschide noi posibilități pentru dezvoltarea infrastructurii, minimizând în același timp impactul asupra zonei înconjurătoare”, explică Sotirios Koropoulis, directorul de proiect al șantierului Lot 2, tronsonul Apața-Cața.

Tunelurile vor fi legate prin galerii: 13 galerii de legătură, cu o lungime totală de 601 metri liniari pentru tunelul Ormeniș, respectiv 10 galerii de legătură, cu o lungime totală de 417 metri liniari pentru tunelul Homorod.

Pasajele subterane Ormeniș/Homorod vor consta fiecare din două tuneluri feroviare cu câte o linie de cale ferată. Distanța dintre cele două tuneluri forate va fi variabilă și este planificată să fie între 30m în apropierea zonelor de intrare și 70m în apropierea zonei de suprasarcină înaltă.

Cele patru tuneluri vor avea un diametru interior de 8,6 metri (un diametru exterior de 9,4 metri, datorită căptușelii din beton). Cele patru TBM folosite de Aktor au fost construite de compania HERREKNECHT. Un TBM poate fora tuneluri la scară mare cu o medie de 10-15 metri pe zi, timp de șase zile pe săptămână, după care necesită o zi de pauză de întreținere.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Biden: Acordul COP29 este istoric, iar progresele SUA în domeniul energiei curate nu se vor opri
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, a numit "un alt rezultat istoric" acordul COP29 pentru finanţarea eforturilor ţărilor mai sărace de a combate schimbările climatice , adăugând......
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Ciolacu: Am votat pentru o Românie puternică economic, o Românie cu o voce puternică în lume
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţă "pentru o Românie puternică ...
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Ilie Bolojan: Am votat pentru o Românie modernă şi europeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat duminică, la secţia de votare de la Colegiul Naţional ...
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
COP29 – Principalele puncte ale acordului istoric încheiat la Baku
Cea de-a 29-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a adoptat o serie de decizii, ...