Al 15-lea pachet de sancțiuni pe care Uniunea Europeană dorea să-l impună Moscovei a fost blocat de două state membre – surse Reuters

Reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene nu au reuşit vineri să aprobe un al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care includea prelungirea autorizării ca Republica Cehă să importe produse pe bază de petrol din Rusia provenite în principal din Slovacia, au declarat diplomaţi citaţi de Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - vin, 06 dec. 2024, 17:34
Al 15-lea pachet de sancțiuni pe care Uniunea Europeană dorea să-l impună Moscovei a fost blocat de două state membre - surse Reuters

Potrivit diplomaţilor, două state au blocat adoptarea deciziei din cauza unui dezacord în privinţa prelungirii termenului acordat companiilor din UE pentru a-şi închide afacerile din Rusia.

Membrii UE urmează să ia din nou în discuţie acest pachet, care conţinea de asemenea sancţiuni împotriva tancurilor petroliere care transportă petrol rusesc.

În cadrul pachetului a existat o dezbatere cu privire la o exceptare din partea UE ce le permite cehilor să continue să importe combustibil diesel şi alte produse derivate din petrol rusesc şi obţinute într-o rafinărie slovacă.

În timp ce Republica Cehă a afirmat că nu caută o prelungire a permisiunii de a importa combustibili petrolieri ruseşti, Slovacia a încercat să menţină în vigoare acordul care a expirat joi.

Rafinăria slovacă Slovnaft, deţinută de MOL (Ungaria), este un exportator semnificativ de combustibil diesel produs din petrol rusesc către Republica Cehă. Oficiali cehi au spus că o prelungire de şase luni ar putea fi acceptată.

Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria au obţinut unele exceptări de la sancţiunile UE împotriva importurilor petroliere din Rusia dată fiind lipsa unui alt furnizor.

Republica Cehă modernizează în prezent o conductă care leagă Italia de Germania pentru a-i creşte capacitatea de transport şi a renunţa complet la petrolul rusesc până la mijlocul lui 2025.

Te-ar mai putea interesa și
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim.  Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim. Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
Leonardo Badea, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR) tratează, într-un amplu material de analiză, problema cursului de schimb valutar și cea a deciziilor pe care o bancă......
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Irina Music, firmă deţinută integral de cântăreața Irina Rimes, a avut o cifră de afaceri netă de 2,2 milioane de ...
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii acționari ai Eurolines au fost martorii denunțători, deți doar unul a semnat denunțul”
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii ...
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, sâmbătă, că, în februarie 2018, celor doi reprezentanţi ai societăţii ...
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel a anunțat noi măsuri în planul său de redresare și de reduceri de cheltuieli. Compania abandonează planurile ...