Al Arrab acoperă pierderea Electroputere cu 70 de milioane de lei aduşi „de acasă”

10 06. 2014
electroputere_gds_45669600

Acţionarii minoritari ai Electroputere Craiova (EPT) au răgaz timp de o lună, începând de azi, ca să cumpere la valoarea nominală de 0,1 lei/ titlu, acţiunile noi ale companiei, emise pentru majorarea de peste 2,4 ori capitalului social al acesteia, până la aproape 115 milioane lei.

Majorarea de capital a EPT este de fapt cel mai bun indiciu că acţionarul majoritar, Al Arrab Contracting Company din Arabia Saudită va continua afacerea de la Craiova şi nu va închide uzina. Al Arrab deţine peste 86% din acţiunile EPT.

Aproape 70 de milioane de lei, adică peste 86% din suma cu care se va majora capitalul  EPT, va veni de la acţionarul majoritar Al Arrab.

De fapt, cea mai mare parte dacă nu toată contriibuţia arabilor la majorarea de capital este transformarea în acţiuni a unui împrumut mai vechi acordat de acţionarul majoritar, de 10 milioane de euro. 

Electroputere Craiova (EPT) a înregistrat o pierdere de 67 de milioane de lei anul trecut, ca să facă afaceri de nici 94 de milioane. Pierderea pe primul trimestru a fost de 3,3 milioane de lei. Mai rău, firma are capitaluri proprii negative (-83 de milioane de lei), argument care va fi fost argumentul principal pentru Al Arrab de a veni cu bani „de acasă”.

Cel puţin din punct de vedere contabil, o firmă cu capitaluri proprii negative este în pragul falimentului. EPT are şi datorii mari pe termen lung, de 262 de milioane de lei, în vreme ce activele pe termen lung sunt doar cu 10 milioane mai voloroase, teoretic.

Oferta este deschisă doar acţionarilor companiei înregistraţi la 22 noiembrie anul trecut. Intermediarul ofertei este cea mai mare firmă de brokeraj românească, Swiss Capital.

Compania nu mai face de mult timp locomotivele pentru care era notorie ci doar transformatoarele industriale de care sunt interesaţi arabii. Mai mult, EPT a vândut divizia de locomotive magnatului local al transporturilor feroviare Gruia Stoica. Firma controlată de acesta, Electroputere VFU – Reloc Craiova a finalizat locomotiva Diesel 1250 CP, prima proiectată şi realizată la Craiova în acest secol, în parteneriat cu corporaţia americană Caterpillar.   

Tradiţia locomotivelor la Craiova ar mai putea fi revitalizată de firma Softronic, care are în teste primul său tren electric. Trenul Hyperion a costat 3 milioane de euro, construcţia sa a fost finanţată din fonduri europene şi atinge o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.

Electrificarea României şi dezvoltarea industriei s-a făcut cu transformatoarelede la Electroputere.

Numărul salariaţilor Electroputere Craiova erau în toamnă cu aproape 2.000 de la privatizare. Au mai rămas câteva sute.

Statul Român a făcut presiuni prin AVAS, asupra arabilor, care au fost foarte aproape de a pierde fabrica, la un moment dat, pentru că nu făceau dovada că au respectat întocmai planul de afaceri şi de investiţii asumat la cumpărarea companiei.