Al doilea mare acţionar al FP şi-a redus participaţia la sub 5%, de la 9,43% în septembrie 2012

Compania de administrare a investiţiilor City of London, al doilea mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, faţă de 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 08:48
Al doilea mare acţionar al FP şi-a redus participaţia la sub 5%, de la 9,43% în septembrie 2012

City of London a anunţat marţi că mai deţine 4,87% din toate acţiunile Fondul Proprietatea. În nume propriu, compania are 0,83% din titluri, iar diferenţa de 4,039% este deţinută indirect, prin intermediul unor warranturi emise de RBS (1,027%) şi Raiffeisen Centrobank (3,012%), potrivit unei notificări transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Prin intermediul warrant-urilor investitorii au dreptul să cumpere acţiunile care sunt activ suport, la un anumit preţ şi la o anumită dată. Warrant-urile sunt emise de un investitor sau intermediar care a cumpărat, anterior, acţiunile respective, iar posesorii unor astfel de derivate încasează şi dividendele distribuite de companie.

Notificarea a fost transmisă Bursei având în vedere că pachetul deţinut reprezintă cu puţin sub 5% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea, prag a cărui atingere trebuie raportată, potrivit reglementărilor.

Scăderea sub 5% din capitalul social subscris şi vărsat a fost determinată de vânzarea unui pachet de 1 milion de acţiuni Fondul Proprietatea (0,007% din toate titlurile FP) de către RBS.

City of London deţinea indirect, în luna septembrie a anului trecut, 9,43% din toate acţiunile FP, reprezentând 9,69% din capitalul social subscris şi vărsat, potrivit unei raportări transmise pe 21 septembrie. Atunci, compania de administrare a investiţiilor avea în nume propriu 4,18% din acţiunile Fondului şi aproape 5,26% din titluri prin intermediul unor warranturi RBS.

Ulterior, în luna iulie, City of London a mutat un pachet de acţiuni reprezentând 3,012% din titlurile FP de la RBS către Raiffeisen Centrobank, pentru care banca austriacă a emis warranturi acordate City of London. În urma tranzacţiei, RBS a mai rămas cu 3,17% din acţiunile FP, din care o treime sunt deţinute în numele City of London, rezultă din raportările transmise de RBS în luna iulie şi de marţi City of London.

Compania de administrare a investiţiilor a anunţat în iunie 2011 că a ajuns să deţină peste 5% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea. Pachetul respectiv a reprezentat 5,82% din toate titlurile FP.

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este fondul american de hedging Elliott Associates, care deţine peste 18% din acţiunile FP.

De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia preluând peste 42% din titluri. La finele anului 2010, investitorii instituţionali străini aveau aproximativ 14% din acţiuni. La finele lunii iulie, investitorii instituţionali străini deţineau 56,51% din toate titlurile Fondului.

Fondul Proprietatea a început în luna aprilie un program de răscumpărare de acţiuni, prin care a cumpărat în total 1,95% din propriile acţiuni, plătind 176,3 milioane lei (40 milioane euro). Astfel, Fondul a ajuns să deţină 3,64% din propriile acţiuni.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

Titlurile Fondului Proprietatea au crescut în acest an cu peste 29%, atingând un preţ record de 0,71 lei în şedinţa bursieră din 16 august. Ulterior, preţul s-a consolidat în jurul pragului psihologic de 0,7 lei/acţiune.

După prima oră a şedinţei bursiere de marţi, acţiunile Fondului Proprietatea erau în scădere cu 0,5%, la 0,699 lei. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 9,631 miliarde lei (2,169 miliarde euro).

Te-ar mai putea interesa și
Luptele dintre sindicate și șefii companiei continuă la Volkswagen. Pot culmina cu o grevă pe 1 decembrie
Luptele dintre sindicate și șefii companiei continuă la Volkswagen. Pot culmina cu o grevă pe 1 decembrie
Volkswagen va realiza 1,5 miliarde de euro în economii de costuri dacă exclude închiderea fabricilor din Germania, dar a avertizat că producătorul auto se va confrunta cu o luptă istorică......
Iunie 2025, noul termen de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Iernut, avansat de conducerea Romgaz
Iunie 2025, noul termen de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Iernut, avansat de conducerea Romgaz
Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a declrarat că noua centrală pe gaze în ciclu combinat de la Iernut va ...
România, creștere semnificativă în UE la lucrările de construcții
România, creștere semnificativă în UE la lucrările de construcții
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană şi în zona euro în septembrie, comparativ cu luna ...
Trenuri noi în România: Când vor sosi următoarele rame de la Alstom și pe ce rute vor circula
Trenuri noi în România: Când vor sosi următoarele rame de la Alstom și pe ce rute vor circula
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a transmis graficul livrărilor celorlalte 36 de trenuri Alstom cumpărate de statul ...