Al doilea oraș din România cu gara conectată la aeroport: Conexiunea feroviară cu Aeroportul Traian Vuia, estimată la 423 de milioane de lei

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a publicat vineri un act normativ pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici ai conexiunii feroviare cu Aeroportul Traian Vuia din Timișoara. Investiția totală este estimată la 423 de milioane de lei, inclusiv TVA, iar durata execuției este de 22 de luni.
Anemona Andone - vin, 09 dec. 2022, 18:01
Al doilea oraș din România cu gara conectată la aeroport: Conexiunea feroviară cu Aeroportul Traian Vuia, estimată la 423 de milioane de lei

Proiectul include modernizarea a 5,2 km de linie simplă de cale ferată și construcția a 5 kilometri de linie simplă nouă.

„Timișoara este una dintre destinaţiile preferate de turişti pe tot parcursul anului. Astfel, este necesară dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar pentru asigurarea mobilității și reducerea poluării, respectiv realizarea unei legături feroviare între Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara, stația CF Timișoara Est și rețeaua feroviară națională, care să asigure creșterea vitezei de deplasare între cele două obiective și implicit reducerea timpului de călătorie precum și îmbunătățirea condițiilor de călătorie și de siguranță a circulației, gestionând în același timp impactul asupra mediului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Realizarea lucrării face parte din strategia de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung cuprinsă în Master Planul General de Transport aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 666 / 2016, cu modificările și completările ulterioare, iar racordul de cale ferată cu Aeroportul Internațional Traian Vuia este inclus în Strategia de Dezvoltare a Infrastructurii Feroviare 2021 – 2025 aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 985 / 2020.

Linia de cale ferată de la Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara va permite transportul pasagerilor către municipiul Timișoara precum și către alte orașe din România.

Se vor efectua lucrări de execuție linii de cale ferată noi pe racordul către Aeroportul Internațional Traian Vuia, respectiv se vor moderniza instalațiile de semnalizare feroviară de pe linia existentă și se vor construi instalații feroviare noi pentru conexiunea cu aeroportul.

Realizarea unei conexiuni feroviare cu Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timișoara contribuie la:
– dezvoltarea şi extinderea legăturilor transportului aerian cu alte moduri de transport prin interconectarea aeroportului cu întreaga reţea de cale ferată a României şi cu reţeaua europeană de transport TEN-T, precum şi conexiunea cu modurile de transport urban.
– atragerea unui număr cât mai mare de călători din localităţile limitrofe pe transportul feroviar, etc.

Realizarea acestui obiectiv prezintă avantaje tehnice, economice şi sociale, având un impact pozitiv asupra gradului de confort oferit utilizatorului precum și în sporirea gradului de încredere în serviciile oferite de modul de transport feroviar, mai spun autorii proiectului.

Realizarea lucrărilor propuse prin prezenta hotărâre, adică crearea unei conexiuni modernizată pentru transportul călătorilor la Aeroportul Internațional Timișoara, va contribui la îmbunătățirea calității serviciilor pentru călători și va avea impact pozitiv asupra calităţii vieţii şi condiţiilor sociale, prin:
– crearea de noi locuri de muncă;
– creşterea schimburilor comerciale;
– atragerea investitorilor străini;
– creşterea numărului de călători, inclusiv creşterea numărului de turişti.

Atât în perioada de execuţie cât şi în perioada de operare, proiectul are un impact pozitiv asupra condiţiilor şi activităţilor economice locale manifestat prin:
– posibilitatea apariţiei unor noi locuri de muncă pentru populaţia locală;
– contribuţia personalului nou angajat şi a numărului crescut al călătorilor și turiștilor la schimburile comerciale din zonă.

Pe plan local, piaţa muncii va fi influenţată în sens pozitiv, în favoarea muncitorilor calificaţi (muncitori calificaţi în construcţii, pentru perioada de execuţie şi personal pentru prestări diverse servicii în perioada de operare).

Se apreciază că proiectul propus nu va avea impact negativ asupra condiţiilor economice locale şi nici nu va genera motive pentru nemulţumirea segmentului de public local.

Implementarea acestui proiect de hotărâre va avea impact pozitiv asupra:
– serviciilor de transport;
– ratei de ocupare a forţei de muncă.

Timișoara este astfel al doilea oraș din țară, după Capitală, pentru care se investește în conexiune feroviară cu aeroport.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte mare, similară cu cea prin care a trecut Grecia după 2009-2010. Conform......
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele în acordul foarte profitabil încheiat cu Alphabet
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele ...
Apple a cerut să participe la viitorul proces antitrust în care este prins Google în Statele Unite, spunând că nu se ...
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri ...