Valoarea totală a investiției Clinica Multifunctională „Dr. Calistrat Grozovici” Corp A şi Corp B este estimată la 650,71 milioane de lei (fără TVA), din care valoarea construcțiilor-montaj este de 379,45 milioane de lei (fără TVA).
Durata contractului este de 17,5 ani, din care 2,5 ani pentru proiectare şi construcţie, iar restul de 15 ani sunt pentru operare.
Investitorii interesaţi de acest proiect sunt aşteptaţi să-şi depună candidaturile până pe 28 ianuarie, conform anunţului publicat marţi în SICAP. Ei trebuie să demonstreze că cifra de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani (2015, 2016, 2017), a fost de minim 650.709.389 lei fără TVA.
Terenul aferent viitoarei Clinici multifuncţionale „Dr. Calistrat Grozovici” Corp A şi Corp B este situat de-a lungul străzii Dr. Grozovici nr.1, Sector 2, București, având trei căi de acces pentru pietoni și vehicule. Clinica va avea 636 paturi (256 – corpul A şi 380 – corpul B), conform studiului de fundamentare al proiectului.
Proiectul prevede construirea a două corpuri de clădire cu o suprafaţă desfăşurată de circa 51.000 mp, pe mai multe niveluri, care vor avea în componenţă secţie de urgenţă, unitate ambulatoriu, unităţi ATI, săli pentru consultaţii, imagistică, radioterapie, bloc operator, farmacie, camere de gardă, cabinete, heliport, amfiteatru şi săli de cursuri pentru studenţi, laboratoare, bloc de cercetare, săli de şedinţă, vestiare, spaţii pentru vizitatori, spaţii tehnice etc.
Se estimează că, în faza de execuție a lucrării vor fi angajați un număr de aproximativ 200 lucrători, iar în faza de exploatare vor fi create 1071 noi locuri de muncă din care: 120 cadre superioare (medici) și 951 cadre medii și personal auxiliar.
Clădire verde
Clinica va avea la baza conceptul de clădire verde care propune o construcţie nouă, sustenabilă, durabilă, nontoxică cu un impact minim asupra mediului înconjurător, cu eficienţă energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit şi emisii reduse de noxe. Pentru realizarea acestui deziderat se propun, printre altele:
• sistem tip pompe de caldură – tip apă-apă- cu un foraj de adâncime mare 80-120 m, reinjecție de apă la 40 m adâncime, în funcție de rezultatele obținute de forajul de probă și de studiul hidrologic, care se va lega în camera de pompe și schimbătorul de căldură care ulterior va distribui către sistemele de încălzire/răcire (climatizare)
prezente în clădire;
• pentru creșterea eficienței energetice se vor prevedea sisteme pasive de tip parasolare pentru protecția solară pe timpul verii (reducerea consumurilor cu climatizarea) și asigurarea de aport solar pe timpul anotimpului rece;
• pe terasa clădirii se vor amplasa panouri solare fotovoltaice care să asigure necesarul de energie electrică pentru funcționarea echipamentelor spitalicești, a sistemelor de climatizare, lifturi, și altor consumatori pe perioada zilei; se va studia un parteneriat pentru cogenerare cu surplusul de energie;
• pentru eficientizarea consumurilor se vor folosi corpuri de iluminat cu sisteme tip LED;
Partenerul din partea statului propus pentru realizarea acestui proiect este Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.