Al doilea trimestru din 2017, o reaşezare a euro bazată pe diminuarea riscului politic din Europa – analiză Saxo Bank

Pentru Q2, ne concentrăm pe trei teme majore - o reaşezare a euro bazată pe diminuarea riscului politic din Europa, o China pe viteză redusă şi efectul ei asupra valutelor dependenţe de mărfuri şi pe direcţia dolarului SUA, pentru că Trump ori va da de pământ, ori va revigora politică de comerţ, care s-a cam zdruncinat în primele sale două luni de mandat, comentează John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank, în analiza trimestrială.
Economica.net - mar, 11 apr. 2017, 11:22
Al doilea trimestru din 2017, o reaşezare a euro bazată pe diminuarea riscului politic din Europa - analiză Saxo Bank

‘Al doilea trimestru 2017 ar putea aduce un sentiment de uşurare pe frontul politicii, îndată ce vom fi trecut de alegerile din Franţa. Procesul de Brexit ar putea necesită mulţi ani până la finalizare şi asta ar putea afecta pieţele printr-un anumit grad de incertitudine’, consideră John J Hardy.

Volatilitatea FX a scăzut considerabil în prima parte a 2017, în pofida Brexitului, a incertitudinii politice din UE înaintea alegerilor critice din Franţa şi a incapacităţii preşedintelui Trump să-şi ţină promisiunile din campanie – deoarece şi-a consumat mult din energie şi timp certându-se cu presă sau cu cei care îl acuză de conspiraţii.

Al doilea trimestru al 2017 ar putea aduce un sentiment de uşurare pe frontul politicii, îndată ce vom fi trecut de alegerile din Franţa, iar pieţele vor fi înglobat în preţ revenirea economică europeană. În SUA, ar putea continuă prezenţa sentimentului de marginalizare a lui Trump din cauza inabilităţii sale de a se descurcă în capcanele Washingtonului şi de a ‘trece’ de Congres politicile sale menite să ‘salte’ dolarul. În orice caz, ne aşteptăm la la mai multă volatilitate în Q2 2017 decât în primul trimestru, când ne-am dus spre nivelurile scăzute din 2014.

Politicile lui Trump trade… doborâte, dar nu învinse?

În SUA, preşedinţia Trump a început cu stângul iar preşedintele nu prea a reuşit să convingă pieţele că poate pune în practică ce a promis în campanie. Cu toate acestea, Trump deţine majoritatea în ambele camere ale Congresului, ceea ce rămâne de o importantă capitală în susţinerea politicilor sale. Cu ochii la alegerile din 2018, republicanii ştiu că toată lumea se va uită la ei şi vor fi responsabili pentru cum va arată economia la momentul acela – până şi republicanii anti-Trump îşi vor fi dorit să ajute cumva, între timp. Q2 ar trebui să însemne o rupere de ritm după o oarecare lentoare, de când a început mandatul lui Trump. Aşteptatele patru creşteri de dobânda în următoarele 18 luni nu vor produce mari oscilaţii dolarului, doar dacă nu vom avea surprize din partea Administraţiei Trump. Multe depind de asta când vorbim de USD, deşi potenţialul de creştere e acolo, generat de scepticismul crescând al pieţei.

EUR îşi revine?

Euro a reuşit să îşi păstreze cursul în pofida incertitudinilor politice din prima parte a anului, mai ales datorită datelor economice bune venite din toată Europa şi a deciziei preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a mai renunţă la politicile de amortizare a riscului, acum că prognoza arată suficient de bine. Piaţa a mers chiar un pic mai departe şi a început să înglobeze în preţ o eventuală creştere de dobânda BCE de anul viitor. Ne aşteptăm şi noi la o creştere de dobânda, dacă Marine Le Pen nu va face mare lucru la alegeri, în Franţa.

China strânge şurubul – implicaţii?

China a pompat lichidităţi enorme în 2015 şi 2016 pentru a stimula economia şi opri creditele neperformante. În plus, China a redus capacitatea unor industrii cheie, cum ar fi extracţia cărbunelui şi producţia de oţel, pentru a susţine preţurile. În ultimele luni, am asistat la un revers al furnizării de lichidităţi, iar condiţiile de creditare s-au înăsprit. Tendinţele de creditare din China sunt importante nu doar pentru economia locală, ci şi pentru cea globală: retragerea lichidităţilor ar putea avea un impact mai mare în Q2 şi Q3, mai ales în ţările dependenţe de mărfurile de provenienţă chineză.

Banca Japoniei va avea probleme

Banca Japoniei nu prea a avut noroc când a decis să recurgă la politică de control al dobânzilor pe obligaţiuni: momentul a coincis cu o creştere masivă a dobânzilor la titlurile americane, ceea ce a mărit drastic spreadurile între Japonia şi restul lumii, obligând Banca Japoniei să ajusteze moneda, nu piaţă de obligaţiuni. În Q1, JPY a prins un pic de viaţă, dar rămâne sensibil la orice tip de deviaţie. Dacă vom vedea politicile lui Trump amânate din nou şi o corecţie a apetitului de risc, s-ar putea să vedem un yen crescând semnificativ în Q2, mai ales versus monedele din ţările emergente sau dolarul din mărfuri.

Lira sterlină – prea devreme să ne pronunţăm?

Din toate punctele de vedere, lira sterlină e acum ieftină la tranzacţionat, deşi a fost şi mai ieftină versus euro în momentul de maximă criză financiară. Deficitul de cont din Marea Britanie aţi putea spune că justifică devalorizarea lirei – la fel şi incertitudinea legată de Brexit. Credem că Marea Britanie va obţine un acord rezonabil cu restul continentului, iar potenţialul pe termen lung este pozitiv, de creştere. Problema – pentru că există una – e legată de sincronizare. E momentul acum sau când vor fi ştiute detaliile legate de Brexit? Acest proces, să recunoaştem, nu se va termină decât odată cu alegerile din Germania: dacă alegerile vor fi foarte disputate, nu se ştie cu cine va negocia Londra. Una peste altă, Brexitul va dura mulţi ani şi asta ar putea afecta pieţele printr-un anumit grad de incertitudine.

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiţii şi tranzacţionare mulţi-asset ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii. De aproape 25 de ani, misiunea Saxo a fost să faciliteze accesul persoanelor particulare şi instituţiilor la investiţii prin tehnologie şi expertiză.

Banca licenţiată şi reglementată complet, Saxo permite clienţilor privaţi şi instituţionali să tranzacţioneze cu uşurinţă asset-uri multiple cu ajutorul unui cont unic, de pe mai multe terminale, în mod continuu. Suplimentar, Saxo furnizează clienţilor instituţionali – cum ar fi bănci sau brokeri – execuţii mulţi-asset, servicii de prime brokerage şi acces la tehnologia de tranzacţionare.

Platformele tehnologice de tranzacţionare premiate ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare din toată lumea.

Fondată în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are peste 1500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokio.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...