Al doilea tronson din Centura Capitalei la standard de autostradă ar putea fi gata până la Crăciun, cu tot cu pasarele

Lucrările de lărgire la patru benzi a tronsonului de pe Centura Capitalei dintre Chiajna şi Chitila ar putea fi încheiate până la Crăciun, au declarat pentru ECONOMICA.NET specialişti din piaţă. Acesta va fi al doilea tronson din şoseaua de centură unde se va putea circula la standard de autostradă.
Economica.net - mie, 03 aug. 2016, 21:08
Al doilea tronson din Centura Capitalei la standard de autostradă ar putea fi gata până la Crăciun, cu tot cu pasarele

Guvernul autorizează investiţii de aproape 15 milioane de lei în obiective de pe Centura Capitalei, precum un sens giratoriu la Tunari şi pasarele pietonale între A1(Chiajna) şi DN7 (Chitila), unde drumul este în curs de lărgire la patru benzi. Specialiştii spun că aceste investiţii sunt absolut necesare şi că fără pasarele, de exemplu, nu s-ar fi putut da drumul la circulaţie pe sectorul proaspăt lărgit.

Pentru amenajarea intersecţiei cu sens giratoriu de la Tunari se alocă circa 6 milioane de lei, iar pentru pasarelele pietonale 8,8 milioane de lei.

„Aceste investiţii sunt absolut necesare, din cauză că se întâmplă foarte multe accidente pe Centură”, explică pentru ECONOMICA.NET Ovidiu Barbier, inginer consultant şi fost director coordonator proiecte variante ocolitoare în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Potrivit acestuia, zona Tunari este una cunoscută pentru numărul mare de accidente soldate cu morţi.

În ceea ce priveşte pasarele pietonale, Barbier spune că sunt necesare pe tronsonul dintre Chitila şi Chiajna, unde nu există treceri de pietoni. „Trebuie asigurată trecerea pietonilor. Pasarele sunt lucrări uşor de făcut”, explică inginerul, adăugând că acestea nu vor întârzia proiectul.

Potrivit lui, lucrările de lărgire la patru benzi a tronsonului lung de 8,6 kilometri sunt realizate în proporţie de 70-80% şi avansează din ce în ce mai bine, după deblocarea situaţiei cu exproprierile.

Doi dintre cei cinci proprietari cu care se mai poartă discuţii şi-au dat consimţământul, potrivit fostului şef din CNADNR.

Alte obstacole ar mai fi conductele de gaze şi de apă, ce ar trebui traversate de centura lărgită. În acest sens, în urma discuţiilor dintre autorităţile implicate, transportatori şi Poliţia Rutieră s-a ajuns la un consens pentru oprirea totală a traficului pe câţiva kilometri pentru maxim două luni, mai spune Barbier.

Acesta menţionează că dacă traficul nu ar fi oprit, ci doar deviat pe un sens sau altul, atunci lucrările ar dura mai mult de şase luni, având în vedere că vine şi sezonul rece.

Specialistul aminteşte că soluţia opririi totală a traficului a mai fost aplicată cu succes şi în cadrul altor proiecte, precum pasajul de la Chitila.

Dacă toate aceste obstacole vor fi depăşite, vom putea circula pe patru benzi pe acest tronson până la Crăciun, estimează Ovidiu Barbier.

Termenul de finalizare a lucrărilor pe acest tronson a fost depăşit, în special din cauza problemelor cu exproprierile. Potrivit unei imagini (galerie foto) postate în mai 2015 pe forumul de specialitate skyscrapercity.com, acest tronson trebuia să fie gata în iunie 2015.

De la începerea lucrărilor de lărgire a Centurii Capitalei, CNADNR a modernizat puţin peste un sfert din centura lungă de 72 de kilometri, respectiv porţiunea cuprinsă între localităţile Chitila (DN7) şi Afumaţi (DN2), ce are o lungime de 20 de kilometri.

Pe secţiunea de 11 kilometri de la Afumaţi (DN2) la Glina (A2), pe care debutaseră prin 2012 lucrările de lărgire, firma constructoare, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă şi contractul a fost reziliat. Încă se aşteaptă relicitarea contractului.

Incertă este situaţia şi pentru tronsonul de sud al Centurii, lung de 32 de kilometri, cuprins între Glina (A2) şi Chiajna (A1).

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...