Al doilea val de explozii în Liban – Aparatele walkie-talkie au ucis mai mulți membri ai Hezbollah

Gruparea libaneză Hezbollah a confirmat 20 de victime în rândurile sale joi dimineaţa, după ce cu câteva ore mai devreme un al doilea val de explozii care au afectat dispozitive de comunicaţie a zguduit mai multe puncte din Liban controlate de mişcarea politică şi armată şiită, informează EFE.
AGERPRES - joi, 19 sept. 2024, 11:46
Al doilea val de explozii în Liban - Aparatele walkie-talkie au ucis mai mulți membri ai Hezbollah

Într-o serie de declaraţii, Hezbollah a confirmat moartea a 20 dintre membrii săi în diferite părţi ale ţării, în principal în regiunea Văii Bekaa, incluzând şi un minor pe care l-a identificat ca fiind născut în 2008.

Gruparea şiită nu a oferit, ca de obicei, detalii despre circumstanţele morţii lor, dar numărul victimelor ar corespunde cu numărul oficial, anunţat de Ministerul Sănătăţii Publice din Liban, al deceselor din cauza exploziilor care au afectat aparate de radio şi de comunicaţii.

Potrivit ultimelor date publicate de departamentul guvernamental, incidentele de miercuri au provocat 20 de morţi şi peste 450 de răniţi în mai multe părţi ale ţării.

Al doilea val de explozii s-a produs la doar 24 de ore după un prim val de explozii care a afectat pagere ale unor membri Hezbollah, soldat cu 12 morţi, inclusiv doi copii, şi aproximativ 2.800 de răniţi, inclusiv civili, potrivit ministrului Sănătăţii Publice, Firas Abiad.

Mişcarea şiită libaneză nu a comentat încă ultima rundă de explozii, după ce a atribuit-o pe prima Israelului.

Liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, va ţine un discurs televizat joi, în jurul orei locale 17:00 (14:00 GMT), primul de la evenimente, pe fondul temerilor reînnoite privind izbucnirea unui război deschis între Hezbollah şi Israel.

Fabricantul japonez susţine că aparatele sale walkie-talkie nu se mai produc de zece ani

Fabricantul japonez Icom a declarat joi că a încetat să mai producă „în urmă cu aproximativ zece ani” aparatele walkie-talkie suspectate că au explodat miercuri în Liban, ucigând membri ai Hezbollah, care a acuzat Israelul că le-a întins o capcană, relatează AFP.

„IC-V82 este un radio portabil, care a fost produs şi exportat, inclusiv în Orientul Mijlociu, din 2004 până în octombrie 2014. El a fost abandonat acum aproape 10 ani şi de atunci nu a mai fost livrat de societatea noastră”, a declarat Icom într-un comunicat, reacţionând la informaţii publicate de ziarul american New York Times şi de media israeliene care s-au referit la acest model.

„Producţia de baterii necesare funcţionării unităţii principale a fost de asemenea oprită, iar eticheta holografică permiţând distingerea produselor contrafăcute nu a fost identificată, astfel încât nu este posibil să se confirme dacă produsul a fost expediat de societatea noastră”, a declarat compania.

Aceasta mai adaugă că produsele destinate pieţelor externe sunt vândute exclusiv prin intermediul distribuitorilor săi autorizaţi.

„Toate radiourile noastre sunt fabricate în filiala noastră de producţie, Wakayama Icom Inc. din prefectura Wakayama, în cadrul unui sistem de gestiune strictă, astfel încât în niciun produs să nu fie utilizate alte piese decât cele specificate de compania noastră. În plus, toate radiourile noastre sunt fabricate în aceeaşi uzină şi nu le producem în străinătate”, a declarat Icom.

Douăzeci de persoane au murit şi peste 450 au fost rănite în Liban miercuri, când walkie-talkie-uri aflate în posesia unor membri ai grupării şiite Hezbollah au explodat, potrivit unui raport al Ministerului libanez al Sănătăţii, la o zi după explozii similare a mii de pagere.

La Beirut, aparatele walkie-talkie au explodat simultan la periferia sudică, într-un moment când aveau loc funeraliile a patru membri Hezbollah ucişi cu o zi înainte în explozia pagerelor, potrivit unei surse apropiate mişcării libaneze şi salvatorilor.

Media locale au consemnat explozii similare în sudul şi estul ţării.

Explozii simultane de pagere au făcut 12 morţi şi între 2.750 şi 2.800 de răniţi, potrivit ministerului libanez, într-un atac fără precedent imputat Israelului.

Israelul nu a făcut niciun comentariu cu privire la aceste explozii, iar SUA au transmis un avertisment tuturor părţilor împotriva unei „escaladări de orice natură”.

Aceste valuri de explozii exacerbează temerile legate de un război total între Hezbollah şi Israel, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Kievul este de acord ca gazele naturale furnizate de Azerbaidjan Europei să tranziteze teritoriul Ucrainei, după expirarea acordului privind tranzitul gazelor rusești
Kievul este de acord ca gazele naturale furnizate de Azerbaidjan Europei să tranziteze teritoriul Ucrainei, după expirarea ...
Ucraina a acceptat ca gazele naturale din Azerbaidjan să treacă pe teritoriul său în drum spre Europa, ca o măsură temporară, având în vedere că la finalul acestui an expiră acordul......
Rusia își crește producția de drone până la 1,4 milioane de aparate, pentru a le folosi în războiul din Ucraina
Rusia își crește producția de drone până la 1,4 milioane de aparate, pentru a le folosi în războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că Rusia va spori de circa zece ori producţia de drone, care va ajunge ...
Primul tren Alstom Coradia Stream cumpărat de ARF ar putea intra în circulație până la sfârștiul lui 2024. Procesul de testare, întârziat de lipsa mecanicilor de locomotivă
Primul tren Alstom Coradia Stream cumpărat de ARF ar putea intra în circulație până la sfârștiul lui 2024. Procesul ...
Primul tren Alstom Coradia Stream ar putea intra în circulaţie, cu călători, până la sfârşitul anului, poate chiar ...
Ministerele Transporturilor, Educației, Sănătății și Finanțelor primesc cei mai mulți bani la rectificare. Bugete tăiate la Economie, Dezvoltare și Familie – proiect
Ministerele Transporturilor, Educației, Sănătății și Finanțelor primesc cei mai mulți bani la rectificare. Bugete ...
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătăţii dar şi Ministerul Finanţelor, ...