Potrivit unui comunicat de presă, proiectul „Smart School la Ciugud” a fost declarat câştigător în cadrul competiţiei „Ţara lui Andrei”, iar comuna va primi finanţare pentru a realiza prima şcoală smart din mediul rural din România. Proiectul iniţiat de comuna Ciugud a fost selectat din cele câteva zeci de proiecte intrate în finală, fiind susţinut în faţa juriului chiar de către primarul Gheorghe Damian, în timp ce copiii din Ciugud au transmis un mesaj video prin care îşi exprimau dorinţa de a învăţa într-o şcoală inteligentă.
„Cu o bucurie imensă vreau să vă anunţ că vom realiza la Ciugud prima şcoală smart în mediul rural din România. Ne-am încăpăţânat să credem că şcoala poate avea un viitor şi la sat, că nu trebuie să fugim cu toţii la oraş pentru a primi o educaţie aleasă şi că putem creşte mari în comunităţile noastre de ‘la ţară’. Mă bucură faptul că în ultima perioadă numeroşi oameni au crezut în ideea noastră şi au visat alături de noi, iar, în final, juriul competiţiei ‘Ţara lui Andrei’ ne-a oferit încrederea pentru a construi o şcoală inteligentă care să pregătească viitorii cetăţeni inteligenţi ai comunităţii noastre”, a spus, potrivit comunicatului, Gheorghe Damian.
Comuna Ciugud, cunoscută pentru faptul că a atras cele mai multe fonduri europene, a intrat în acest an cu proiectul „Smart School la Ciugud – şcoala viitorului în mediul rural” în competiţia „Ţara lui Andrei”, o platformă de responsabilitate socială susţinută de OMV Petrom.
Administraţia locală va primi aproximativ 45.000 de euro finanţare în cadrul RO SMART în Ţara lui Andrei şi va adăuga alte câteva zeci de mii de euro, contribuţie proprie, pentru a transforma şcoala gimnazială din localitate într-o „smart school”, menţionează sursa citată.
În cadrul acesteia, copiii vor beneficia de mijloace inteligente educaţionale, precum manuale digitale, table interactive, bibliotecă virtuală, catalog electronic sau o platformă prin care profesorii, elevii şi părinţii pot interacţiona. O soluţie inovatoare este oferită copiilor care, din motive medicale, lipsesc de la cursuri, aceştia putând să asiste la ore conectându-se de acasă la un sistem audio video cu un user şi o parolă.
De asemenea, elevii din Ciugud nu vor mai fi obligaţi să care un ghiozdan plin cu cărţi la şcoală, ci vor primi o tabletă pe care vor fi încărcate în formă digitală toate manualele şi cărţile de care au nevoie în procesul educaţional.
În prezent, potrivit comunicatului, comuna Ciugud încearcă să promoveze la nivel naţional conceptul „smart village”, dorind să implementeze numeroase soluţii inovatoare pentru a fi mai aproape de cetăţean – prima comună din România care are automate de plată pentru taxe şi impozite locale, implementarea iluminatului inteligent, asigurarea electricităţii cu ajutorul unei microcentrale eoliene sunt câteva proiecte deja implementate.
„Următorul pas este ‘şcoala inteligentă’, care se doreşte un concept naţional menit să demonstreze că tehnologia poate fi soluţia prin care educaţia în mediul rural se poate dezvolta şi copiii pot fi atraşi spre procesul de învăţare folosind soluţii tehnologice inovatoare şi inedite. Într-o perioadă în care populaţia şcoală migrează masiv spre oraş trebuie implementate urgent măsuri pentru creşterea calităţii şi atractivităţii învăţământului la sat, deoarece dispariţia şcolii din mediul rural înseamnă automat reducerea accesului la educaţie pentru o importantă categorie de copii din aceste zone rurale, copii care provin din familii fără posibilităţi economice pentru a le susţine educaţia în zonele urbane. Şcoala inteligentă are scopul de a stimula educaţia, de a creşte rezultatele şcolare ale elevilor, dar şi de a reduce abandonul şcolar”, se mai arată în comunicatul Primăriei Ciugud.
Sursa: AGERPRES