Albalact şi Dorna au fost amendate de Concurenţă pentru că au trucat licitaţii

Cinci producători din industria lactatelor, printre care liderul pieţei Albalact şi Dorna SA, ambele parte a grupului francez Lactalis, au primit de la Consiliul Concurenţei amenzi în valoare totală de 1,9 milioane de euro. Sunt acuzaţi că au trucat licitaţii pentru programul Cornul şi Laptele.
Economica.net - vin, 09 dec. 2016, 09:16
Albalact şi Dorna au fost amendate de Concurenţă pentru că au trucat licitaţii

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii producătoare de lactate cu amenzi în valoare totală de 8.591.540 lei (aproximativ 1,9 milioane euro) pentru trucarea unor licitaţii organizate în anii 2010 şi 2011, la nivelul judeţelor Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj, în cadrul Programului Cornul şi Laptele.

Două din cele cinci companii, Albalact SA şi Simultan SRL, au recunoscut săvârşirea faptei anticoncurenţiale şi, ca urmare, amenda a fost redusă cu un procent de 20% din nivelul de bază.

De asemenea, două dintre cele cinci companii implicate, Albalact SA şi respectiv Dorna SA fac parte din grupul francez Lactalis, liderul pieţei brânzeturilor din Europa. Acesta ar urma să plătească o amendă cumulată de 5,9 milioane de lei (aproximativ 1,3 milioane de euro )

Companiile sancţionate sunt:

– Albalact SA – 4.953.725 lei;
– Simultan SRL – 2.215.758 lei;
– Dorna SA – 1.020.891 lei;
– Lacta SA – 261.306 lei;
– Deltalact SA – 139.860 lei.

În urma investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constatat că pe parcursul licitaţiilor, cele cinci companii au acţionat concertat, în sensul că, în prima etapă au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitaţie de autorităţile contractante, iar în etapa a doua, de licitaţie electronică, şi-au împărţit loturile pentru care au licitat.

Concret, în cadrul fiecărei licitaţii, în etapa de licitaţie electronică, fiecare ofertant şi-a ales 1 sau 2 loturi pentru care a acţionat, ceilalţi ofertanţi nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care ştiau că le vor câştiga, eliminând concurenţa.

„O licitaţie este eficientă din punct de vedere al preţurilor şi calităţii bunurilor ofertate numai în condiţii de concurenţă reală. În această situaţie, ofertanţii au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare dintre cele cinci companii, câştigând cel putin un contract în cadrul fiecărei licitaţii” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Albalact SA este liderul pieţei de lactate din România. Compania este deţinută, de la începutul acestuoi an, de grupul francez Lactalis care a preluat compania de la familia Ciurtin şi alţi acţionari minoritari.

De asemenea, Dorna SA este una dintre companiile din grupul LaDorna, controlat tot de compania franceză Lactalis,  cel mai mare grup de produse lactate la nivel mondial şi lider pe piaţa brânzeturilor.

Simultan este producătorul brandului SIM şi este deţinut de omul de afaceri Florin Herbai. Lacta SA este un producător de lactate din Giurgiu care fabrică sub brandul Lacta. Listată pe AeRo, societatea este deţinută de Scop Line SA din Galaţi, Geochis SA şi alţi acţionari printre care şi statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
SC Deltalact SA este un producător local din Tulcea deţinut, potrivit datelor Termene.ro, de către omul de afaceri Bajdiu Ghiorghie, Stilva Prodcom SRL şi SIF Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...