Albulescu: Am cerut ANRM preţul de referinţă la petrolşi gaze pentru stabilirea redevenţelor petroliere

Departamentul pentru Energie a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) preţul de referinţă pe care Agenţia îl va lua în calcul la stabilirea redevenţelor petroliere, a declarat, marţi, Mihai Albulescu, secretar de stat în Departamentul pentru Energie, în cadrul unei conferinţe pe teme de profil.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 09:39
Albulescu: Am cerut ANRM preţul de referinţă la petrolşi gaze pentru stabilirea redevenţelor petroliere

‘Am solicitat acest preţ de referinţă de la ANRM şi îl aşteptăm. Vrem să vedem care este modul de calcul al lor privind preţul de referinţă’, a spus Albulescu.

Redevenţele pe care le plătesc producătorii de petrol şi gaze pentru resursele extrase din România se situează în prezent între 3% şi 13,5% din valoarea producţiei din fiecare zăcământ.

Practic, valoarea producţiei se stabileşte în funcţie de un preţ de referinţă, în funcţie de care este stabilit şi nivelul redevenţelor pe care le va plăti respectiva companie.

Redevenţele plătite în România nu au mai fost modificate din 2004, întrucât contractul de privatizare a Petrom a prevăzut păstrarea nivelului timp de 10 ani.

Termenul expiră în acest an, iar ANRM şi Ministerul Finanţelor se află în proces de analiză a nivelului redevenţelor începând de anul viitor.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a afirmat că a propus Guvernului anularea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor pentru consumatorii non-casnici începând cu 1 iulie 2014.

El a explicat că măsura este necesară întrucât preţul pieţei a devenit mai mic decât cele stabilite în calendarul de liberalizare, ca urmare a scăderii preţurilor pe pieţele internaţionale şi a unor importuri mai mici de gaze.

‘Propunem Guvernului ca de la 1 iulie să finalizăm procesul de liberalizare din sectorul industrial şi să beneficieze şi aceştia (consumatori non-casnici – n.r.) de posibilitatea de a accesa preţuri mai mici decât cele prevăzute în calendar. Calendarul actual prevedea creşteri de preţuri la niveluri mai mari decât sunt preţurile acum, ceea ce nu mai este fezabil, aşa că propunem anularea calendarului’, a spus Havrileţ.

El a arătat că 75% din piaţa gazelor sunt consumatori industriali, din care 16% încă plătesc tarife stabilite de ANRE, iar pentru aceştia este necesară eliminarea calendarului de liberalizare.

Restul de 25% din piaţa reprezintă consumul casnic, pentru care liberalizarea va fi finalizată în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul Bolojan are planuri de reforme pe încă un an și jumătate. Ce urmează acum, anunț al vicepremierului
Guvernul Bolojan are planuri de reforme pe încă un an și jumătate. Ce urmează acum, anunț al vicepremierului
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a spus că Guvernul lucrează deja la al doilea pachet fiscal, destinat combaterii inechităților și că sunt în plan mai multe reforme care se vor îndinde pe un......
Noi reguli pentru cetățeni, anunțate de ministrul UDMR al dezvoltării din guvernul Bolojan. Ce se schimbă, trebuie să plătim!
Noi reguli pentru cetățeni, anunțate de ministrul UDMR al dezvoltării din guvernul Bolojan. Ce se schimbă, trebuie să ...
Ministerul Dezvoltării și Administrației condus de UDMR pregătește un nou pachet de reformă administrativă care întărește ...
Performanța 5G în România: cum a evoluat în ultimul an și unde ne clasează experții internaționali
Performanța 5G în România: cum a evoluat în ultimul an și unde ne clasează experții internaționali
Viteza medie de descărcare 5G a crescut cu doar 3% în România în acest an față de 2024, în timp ce în Polonia aceasta ...
Comerțul alimentar din România a trecut pragul de 40 de miliarde de dolari anul trecut, pe fondul inflației. Online-ul a sărit de 400 de milioane de dolari
Comerțul alimentar din România a trecut pragul de 40 de miliarde de dolari anul trecut, pe fondul inflației. Online-ul ...
În timp ce scumpirile au contribuit și în 2024 la creșterea valorii vânzărilor cu amănuntul, piața românească a ...