”Românii s-au relaxat în fața pandemiei. Acum sunt mai mult preocupați de aspecte financiare și de măsuri de siguranță luate de hoteluri. Dar cu siguranță își doresc să călătorească în 2020. Aceasta ne arată numărul de telefoane pe care îl primim la agenție și turiștii care au ales să-și amâne vacanța tot în 2020”, a declarat Sebastian Constantinescu, administratorul agenției Travel Planner.
Sebastian Constantinescu, reprezentantul agenției Travel Planner, specializată în vacanța de litoral în Bulgaria și Grecia, a mai precizat că turiștii sunt într-adevăr foarte preocupați de siguranță. Din acest motiv, românii vor pune mare accent pe calitatea serviciilor și pe distanțarea pe plajă și în unitățile de cazare.
Spre deosebire de anii trecuți în care turiștii puneau accentul pe bugetul de călătorie, în 2020 românii sunt mai preocupați siguranță și de maniera în care hotelierii au amenajat hotelurile pentru siguranța turiștilor. Pornind de la această premisă, anul acesta vor fi la mai mare căutare unitățile de cazare de patru și cinci stele, cu plaje generoase și amenajări care să păstreze condițiile de securitate dictate de contextul actual.
În 2020 românii vor evita vacanțele cu avionul chiar dacă se deschide traficul aerian. De aceea vor prefera vacanțe pe litoral, cât mai aproape de casă pentru a ajunge cât mai repede la cei dragi în caz de urgență. Se vor lega mai degrabă turismul individual și destinații care să le ofere flexibilitatea transportului pe cont propriu. Astfel, anul acesta ar putea fi alese mai degrabă stațiunile din nordul Bulgariei, insulele din nordul Greciei și plaja din Turcia cu ieșire la Marea Egee.
Dar şi Litoralul bulgăresc, care a fost în ultimii ani prima opțiune externă de concediu a românilor. Aceasta pentru că stațiunile bulgărești oferă condiții de vacanță la un raport calitate preț foarte bun. Faptul că industria ospitalității este dezvoltată în Bulgaria o arată inclusiv ponderea turismului din PIB-ul țării vecine, de 11%.
Mai mult ca în alți ani, românii vor alege pentru vacanță destinații cât mai aproape de casă, dar care să le ofere toată siguranța și relaxarea căutată după perioada de izolare socială. Iar Bulgaria a ținut sub control pandemia, cu mai puțin de 2.500 de cazuri confirmate și doar 130 de morți.
Sebastian Constantinescu, reprezentantul Travel Planner, recomandă anul acesta românilor să meargă în stațiuni precum Obzor, Albena, Balcic, Varna sau Sunny Beach. Acestea sunt la o distanță de maxim 3 ore de condus față de București, iar hotelurile de pe plajă sunt bine amenajate în contextul actual. În aceste stațiuni se găsesc hoteluri cu acces la plajă pentru familii și care au spațiu generos ce permite distanțarea.
Bufetul suedez specific conceptului all inclusive în Bulgaria este înlocuit de un meniu a la carte sau pe bază de precomandă, conceput astfel încât turistul să aibă minimă interacțiune cu personalul de servire. Accesul în săli va fi diferit organizat, dar din considerație pentru turiști astfel încât aceștia să nu simtă restricțiile. Turiștii vor fi organizați în mai multe serii. Există un mare avantaj: turistul va fi servit și va avea suficient spațiu personal, revenind spre conceptul tradițional de relaxare.
Măsurile implementate de hotelurile din Bulgaria anul acesta sunt pentru a păstra siguranța turiștilor, dar acestea chiar oferă mai multă relaxare turiștilor cazați pe litoralul Mării Negre. Aceștia vor avea mai multă intimitate precum și mai mult spațiu.
Grecia este una dintre țările care are acționat foarte bine în contextul medical actual, având mai puțin de 3.000 de cazuri confirmate și sub 200 de decese. Procedura implementată în Grecia pentru siguranța populației a fost chiar un model de bune practici pe durata izolării.
Stațiunile din nordul Greciei vor fi, de asemenea, alese pe criteriul distanței față de România, motiv pentru care turiștii românii vor selecta în acest an mai degrabă nordul Greciei, Thassos, Kavala sau Halkidiki.
Pentru că au existat măsuri de organizare foarte bune la nivel guvernamental, inclusiv hotelurile și pensiunile locale au răspuns cu responsabilitate pentru păstrarea unui climat sigur pentru turiștii care urmează să vină în 2020 în vacanță.
Anul acesta este unul dificil atât pentru turiști, dar mai ales pentru hotelieri. Din punct de vedere financiar domeniul turismului a fost cel mai afectat, unitățile de cazare fiind închise pe durata măsurilor de urgență, inclusiv în prezent. În același timp, în noul context de sănătate, reprezentații hotelurilor sunt obligați să investească sume importante pentru a asigura confortul turiștilor și a minimiza riscul răspândirii SARS COV 2. Dacă anii precedenți turiștii se bucurau de oferte last minutes, în 2020 reducerile la ofertele de cazare vor fi rare și nesemnificative.
O preocupare a turiștilor care sună la agenții este obligativitatea deschiderii unui pașaport de sănătate la trecerea graniței. În acest moment nu există o astfel de informare oficială. Pentru a urmări detaliile de traversare a granițelor, reprezentanții Travel Planner recomandă turiștilor să urmărească periodic website-ul Ministerului Afacerilor de Externe.
Travel Planner a început activitatea în vara anului 2008, în pragul crizei economice şi a ajuns la peste 120.000 de turiști, până în prezent şi a organizat peste 30.000 de vacanțe. Compania estimează un venit de un milion de euro în 2020, după investiţii de 250.000 de euro în noua platformă online.