Alegeri 2024: AEP recrutează experți electorali. Câți bani poți câștiga și ce trebuie să faci pentru a fi președinte de secție de votare
Experții electorali, cei care pot ocupa funcțiile de președinte ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori, sunt esențiali pentru buna desfășurare a procesului electoral.
Procedura de recrutare include parcurgerea unei etape de examinare, care va evalua competențele și cunoștințele candidaților în domeniul electoral. Cei care vor obține rezultatele necesare vor avea oportunitatea de a deveni experți electorali în cadrul alegerilor din acest an.
Pentru a deveni expert electoral trebuie să parcurgi patru pași simpli.
- Descarcă cererea de admitere de pe site-ul AEP.
- Completează cererea cu datele din actul de identitate, datează, semnează olograf și anexează actele solicitate (diploma ultimelor studii absolvite, copia actului de identitate, declarația de confidențialitate)
- Scanează sau fotografiază și trimite prin e-mail, la adresa expert@roaep.ro cererea însoțită de documentele solicitate sau depune-le personal la AEP
- Participă la examen, promovează și, după emiterea în Corpul experților electorali, ești expert electoral
Admiterea în Corpul experților electorali poate fi pe bază de aviz favorabil, acordat de către AEP – Autoritatea Electorală Permanentă, pentru activitatea anterioară ca președinte al biroului electoral al secției de votare sau locțiitor al acestuia sau pe bază de examen susținut în sistem online.
Pentru zilele de activitate desfășurată în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare, pentru persoanele care îndeplinesc funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau locțiitor al acestuia se acordă o indemnizație în valoare de 330 de lei/zi de activitate. Zilele de activitate includ și perioada de instruire.
Pentru această indemnizație se datorează şi se virează numai impozitul pe venit, conform legii.
Autoritatea a exemplificat și calculul indemnizației. Astfel, cel mult 13 zile de plată x 330 lei = 4.290 – 429 de lei (impozit pe venit 10%) = 3.861 de lei La aceasta se adaugă 35 lei indemnizație de protocol pe zi de activitate x 13 zile = 455 – 45,5 lei (impozit pe venit 10%) = 409,5 lei Așadar totalul este de 4.270,5 lei.
AEP atrage atenția că refuzul președinților birourilor electorale ale secţiilor de votare sau al locțiitorilor acestora de a participa la instruire conduce la reducerea cu 50% a indemnizației.
Alegerile prezidențiale au loc la data de 24 noiembrie 2024 – tur I și la data de 8 decembrie 2024 – tur II.
Alegerile parlamentare au loc la data de 1 decembrie 2024.
Persoanele interesate sunt încurajate să acceseze site-ul oficial al Autorității Electorale Permanente pentru a obține informații detaliate privind procesul de recrutare.