Alegeri anticipate în Grecia: Tsipras exclude formarea unui guvern de uniune naţională
‘Nu vreau să devin un prim-ministru care cooperează cu Noua Democraţie (dreapta)’, PASOK (socialiştii) sau To Potami (centru-stânga), a asigurat el într-un interviu la postul de televiziune Alpha, primul după ce şi-a anunţat demisia săptămâna trecută, notează AFP.
‘Dacă nu avem majoritate (absolută după alegeri), nu voi coopera cu (partidele) guvernelor precedente’, a insistat el.
‘Nu vom coopera cu vechiul sistem’, a adăugat Tsipras. ‘Nu vom reveni la ceea ce poporul a dat afară pe uşă’ după alegerile parlamentare din 25 ianuarie câştigate de partidul său, SYRIZA.
Prim-ministrul şi lider al partidului radical de stânga şi-a anunţat demisia joia trecută, ceea ce ar trebui să conducă la al doilea scrutin legislativ în acest an şi al cincilea în şase ani.
Anunţul oficial al noului scrutin este de aşteptat până vineri seară şi preşedintele republicii, Prokopis Pavlopoulos, ar trebui să-l stabilească pe 20 septembrie, în mai puţin de o lună.
Alexis Tsipras, care a semnat un acord foarte obligatoriu cu partenerii europeni pentru un al treilea plan de ajutor internaţional de 86 miliarde de euro, se confruntă cu revolta unei părţi a SYRIZA ce refuză acest nou plan cu condiţii foarte dure şi este exact opusul programului SYRIZA, aminteşte France Presse.
Douăzeci şi cinci de deputaţi ai partidului au decis vineri să formeze o nouă formaţiune politică, Unitatea Populară, condusă de euroscepticul Panagiotis Lafazanis.
Alexis Tsipras s-a declarat foarte ‘trist din cauza acestui război civil’ în partidul său. ‘Fiecare are dreptul să aibă poziţii diferite… vom fi judecaţi pentru alegerile noastre’, a subliniat el.
Prim-ministrul rămâne popular în Grecia, dar în absenţa unui sondaj recent, este dificil să se întrevadă dacă ar obţine o majoritate absolută în următoarele alegeri sau trebuie să-şi găsească un aliat guvernamental.
Tsipras nu mai dispune de majoritate în parlament după ce deputaţii disidenţi au refuzat să aprobe noul plan de ajutor internaţional ce prevede o nouă austeritate pentru greci.
El şi-a justificat din nou decizia de a accepta condiţiile impuse de creditorii Greciei prin necesitatea de a evita ‘un război civil’ în ţara sa.
‘Ieşirea din zona euro ar fi fost un dezastru economic’, a considerat el