„Un guvern interimar va fi instalat miercuri, pentru a conduce ţara până după alegeri”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Carolos Papoulias.
„Ne îndreptăm spre alegeri”, a precizat oficialul citat.
Cel mai probabil, Grecia va organiza noi alegeri la 17 iunie. Primele sondaje realizate în această perspectivă atestă o creştere suplimentară a stângii radicale Syriza, care respinge cura de austeritate dictată de UE şi FMI în schimbul salvării ţării de la faliment şi al menţinerii ei în zona euro.
Partidele parlamentare din Grecia nu au reuşit să se pună de acord asupra formării unui guvern, după ce în alegerile de la începutul lunii mai partidele care au susţinut programele de austeritate au avut rezultate foarte slabe. Cele mai mari două partide ale ţării, care au guvernat ţara în ultimele decenii, Noua Democraţie şi PASOK, nu au obţinut un număr suficient de mandate pentru a putea forma executivul, iar negocierile puratate săptămâna trecută şi la începutul acestei săptămâni nu au condus la un consens politic.
Citeşte şi Ce se întâmplă cu băncile greceşti dacă Grecia iese din zona euro
În primul trimestru din 2012 Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat o scădere de 6,2%, comparativ cu perioada similară din 2011, după un declin de 7,5% în trimestrul patru din 2011, a anunţat marţi Oficiul de Statistică de la Atena.
Comisia Europeană a estimat că economia Greciei se va contracta cu 4,7% în 2012, al cincilea an de recesiune, în urma reducerii cheltuielilor şi a majorării taxelor, cerute în schimbul pachetelor de asistenţă financiară de la FMI şi UE.