Alegeri Brazilia: Victorie la limită pentru Dilma Rousseff

Dilma Rousseff a fost realeasă la limită duminică preşedinte al Braziliei, cu un scurt avans asupra adversarului ei de centru-dreapta Aécio Neves la sfârşitul celui mai disputat scrutin din istoria recentă a ţării.
Economica.net - lun, 27 oct. 2014, 05:23
Alegeri Brazilia: Victorie la limită pentru Dilma Rousseff

Preşedintele de stânga, candidat al Partidului Muncitorilor /PT/, a câştigat cu 51,45% din voturi faţă de 48,55% pentru candidatul Partidului Social Democrat Brazilian /PSDB/, potrivit rezultatelor aproape definitive după ce au fost numărate 98% din buletinele de vot, scrie Agerpres.

‘Vă mulţumesc foarte mult!’, a reacţionat imediat pe Twitter candidatul PT, care se va exprima foarte curând în capitala Brasilia.

Alegerile au fost văzute ca un referendum asupra celor 12 ani de guverne PT, sub care gigantul emergent din America Latină a cunoscut bulversări economice şi sociale profunde.

În ciuda problemelor economice şi afacerilor de corupţie, brazilienii au optat cu o scurtă majoritate pentru continuarea acestui ciclu iniţiat de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva /2003-2012/, un fost muncitor metalurgist şi lider sindical rămas extrem de popular în Brazilia.

Diferenţa s-a jucat pe doar trei milioane de voturi, în timp ce 142,8 milioane de alegători au fost convocaţi la urne, notează AFP.

Aşa cum era de aşteptat, preşedintele a obţinut cele mai multe voturi în regiunile sărace din nord-estul ţării. Dar dacă a pierdut în mare măsură în statul Sao Paulo, fieful PSDB, ea a câştigat o victorie răsunătoare în cele două mari state Rio şi Minas Gerais – bastionul lui Neves – în partea de sud-est industrializată.

Candidatul de centru-dreapta a promis, fără să se atingă de programele sociale populare ale stângii, un şoc de gestionare liberală pentru relansarea economiei braziliene aflate în pană şi lupta împotriva inflaţiei şi corupţiei ce subminează PT.

După campania electorală cea mai virulentă din istoria recentă a Braziliei, care a mărit decalajul stângă-dreaptă, votul s-a derulat calm. Cu excepţia asasinării unui tânăr alegător în nordul ţării, împuşcat de un necunoscut aparent într-o reglare de conturi potrivit poliţiei.

Această campanie, presărată cu atacuri personale, a împărţit ţara în două blocuri, în funcţie de apartenenţa socială: cei mai săraci în favoarea preşedintelui Dilma Rousseff, cei mai bogaţi pentru candidatul ‘schimbării’.

Dilma Rousseff a câştigat în cele din urmă bătălia în centru, în mijlocul clasei medii din sud-estul industrializat al ţării care se gândea de mult timp la Neves.

Aleasă în 2010 în euforia perioadei de aur a preşedintelui şi mentorului ei Lula, fosta membră a gherilei Dilma Rousseff a moştenit o creştere economică anuală de 7,5%.

Ea a amplificat programele sociale de care beneficiază un sfert din cei 202 milioane de brazilieni, câştigând un sprijin larg în rândul clasei muncitoare şi regiunilor sărace din nord-est.

Dar ea s-a confruntat cu perioade ostile: patru ani de creştere încetinită până la intrarea în recesiune în primul semestru, revendicări sociale ale clasei de mijloc, scandaluri de corupţie care au înrăutăţit imaginea PT.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air crește capacitatea pe aeroportul din Otopeni cu 14% și lansează ruta București-Chișinău
Wizz Air crește capacitatea pe aeroportul din Otopeni cu 14% și lansează ruta București-Chișinău
Compania aeriană Wizz Air a anunțat suplimentarea capacității de pe aeroportul din Otopeni cu 700.000 de locuri pentru următorul sezon și lansează o nouă rută: București-Chișinău. ...
Fotovoltaicele au avut o producţie în creştere cu 58,6%, în primele nouă luni din 2024. Eolienel au înregistrat o scădere de 17%
Fotovoltaicele au avut o producţie în creştere cu 58,6%, în primele nouă luni din 2024. Eolienel au înregistrat o scădere ...
Energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024 a fost de 2,93 miliarde ...
Importurile de energie electrică ale României au crescut cu aproape 90%, consumul a crescut, dar producția a scăzut. Termocentralele au fost prima sursă de energie electrică a țării în acest an
Importurile de energie electrică ale României au crescut cu aproape 90%, consumul a crescut, dar producția a scăzut. ...
Date foarte proaste ale sistemului energetic după primele nouă luni din an: consumul a crescut, dar producția a scăzut ...
Economia României a stagnat în T3, faţă de T2. PIB a scăzut cu 0,2%, faţă de al treilea trimestru din 2023 – Cât a fost creşterea în primele nouă luni din 2024
Economia României a stagnat în T3, faţă de T2. PIB a scăzut cu 0,2%, faţă de al treilea trimestru din 2023 – ...
Produsul intern brut nu s-a modificat în trimestrul trei al acestui an, comparativ cu trimestrul anterior, pe serie ajustată ...