Socialiştii francezi şi-au selectat candidatul pentru alegerile prezidenţiale din primăvară datorită promisiunii unui venit de bază pentru toţi cetăţenii, propunere care a fost contestată de către toţi contracandidaţii din partid, care au considerat-o nerealizabilă economic, transmite Bloomberg.
Benoit Hamon, fost ministru al Educaţiei timp de câteva luni în 2014, a plasat venitul minim garantat de 750 de euro pe lună la baza platformei sale pentru prezidenţiale. El crede că astfel va reduce sărăcia şi va estompa presiunea socială generată de scăderea numărului de locuri de muncă din economie, pe care o pune pe seama automatizărilor. Costurile unui asemenea program social ar urma să fie acoperite tocmai din taxarea roboţilor industriali care vor înlocui munca omului, consideră candidatul socialist, ca răspuns la criticile că propunerea nu este viabilă.
Franţa este a cincea mare economie a lumii şi a doua din zona euro, după Germania. Este o economie puternic diversificată, care suportă însă una dintre cele mai dure poveri fiscale din UE. După criza din 2008-2009, economia Franţei nu a mai revenit la o creştere sănătoasă, iar crearea de locuri de muncă a frânat, în lipsa creşterii investiţiilor în producţie şi productivitate. Şomajul se menţine la cote relativ ridicate, în special în rândul tinerilor.
Ideea unui venit de bază garantat pentru toată lumea circulă de câteva sute de ani în cercurile academice. La începutul acestui an, Finlanda a lansat un experiment social, selectând la întâmplare 2.000 de şomeri care vor primi de la stat 560 de euro pe lună. În Canada, provincia Manitoba a încercat în anii 1970 să deruleze un experiment similar, însă proponenţii au pierdut alegerile. În provincia Orlando, autorităţile au de gând să lanseze în acest an în teste venitul de bază. În Olanda, mai multe municipalităţi, în frunte cu Utrecht, au analizat în 2015 oportunitatea unui venit de bază, însă au decis să renunţe la idee. Anul trecut, elveţienii au respins cu o majoritate de 77%, prin referendum, propunerea unui venit minim de la stat.