Tsipras (41 de ani) a recunoscut că guvernul său ”nu şi-a ţinut o parte din angajamente” de a rupe cu politica de austeritate şi cu tutela creditorilor UE-FMI în cursul ”luptei cu forţe asimetrice” duse în cadrul Uniunii Europene şi al zonei euro pentru a menţine ţara sub perfuzie şi în uniunea monetară.
Dar ”lupta continuă, vom reuşi în viitor”, a adăugat Tsipras.
Referindu-se la plecarea de la Ministerul de Finanţe a lui Yanis Varoufakis, devenit incomod pentru omologii săi, Tsipras a estimat că acest fapt a dat ”o dinamică” negocierilor şi a ”impulsionat moralul” grecilor.
Acceptând în iulie un al treilea plan de salvare financiară, însoţit de angajamente de reforme şi economii, ”noi am pus interesul poporului grec mai presus de toate”, a afirmat Tsipras, străduindu-se să-i convingă pe alegători în legătură cu justeţea alegerii sale, în faţa rivalului său de dreapta Evangelos Meimarakis (61 de ani), de la Noua Democraţie.
Contrar Syrizei, ”Noua Democraţie poate atrage investiţii” pentru redresarea economiei, a răspuns Meimarakis. Aflat cot la cot în sondaje cu Tsipras, Meimarakis şi-a reafirmat angajamentul de a obţine cele mai bune rezultate în negocierile cu creditorii. El a calificat drept ”foarte dureros” planul de redresare dictat ţării în schimbul unor noi împrumuturi de 86 miliarde de euro.
După şapte luni de la sosirea sa la putere, Tsipras a grăbit organizarea de alegeri pe 20 septembrie demisionând pe 20 august din funcţie. Partidul său s-a confruntat cu o rebeliune a aripii de stânga împotriva acordului cu creditorii UE-FMI.