Alegeri în Austria: Birourile de vot s-au deschis

Birourile de vot s-au deschis duminică în Austria la 04:00 GMT în cadrul unor alegeri legislative ce ar urma să confirme rămânerea la putere a actualului guvern de largă coaliţie între sociali-democraţi şi conservatori, nefiind aşteptat însă un rezultat la fel de categoric ca în trecut, potrivit France Presse.
Economica.net - Dum, 29 sept. 2013, 05:57
Alegeri în Austria: Birourile de vot s-au deschis

Circa 6,4 milioane de alegători ar urma să se pronunţe asupra celor 183 de poziţii disponibile în Consiliul Naţional, camera inferioară a legislativului lor. Primele estimări sunt aşteptate în jurul orei 12:30 GMT, iar rezultatele oficiale provizorii spre 17:30 GMT.

O continuare cu încă cinci ani a coaliţiei dintre cele două mari partide de centru, social-democraţii din SPOe şi creştin-democraţii OeVP, este scenariul cel mai probabil, conform celor mai recente sondaje de opinie ce le creditează cu aproximativ 50% din intenţiile de vot.

În 2008, cei doi aliaţi tradiţionali au reuşit să obţină 55% din voturi şi a fost atunci cel mai slab scor pe care l-au obţinut de la proclamarea celei de-a 2-a republici în 1945, după prăbuşirea dictaturii naziste.

Cu toate că se poate lăuda cu bilanţul său economic mai degrabă favorabil, echipa condusă de social-democratul
Werner Faymann plăteşte preţul numeroaselor scandaluri de corupţie care au afectat în ultimii ani reputaţia tuturor partidelor, mai puţin pe cea a Verzilor. Numeroase dispute interne au condus nu o dată la intrarea în impas a reformelor, mai ales în domeniul educaţiei, un punct nevralgic al Austriei, notează AFP.

Nouă partide politice sau liste sunt înregistrate la nivel federal la alegerile legislative de duminică din Austria, de la social-democraţii din SPOe la creştin-democraţii din OeVP, Piraţi sau Verzi.

Nici avansul extremei drepte pe final de campanie, nici omul de afaceri canadiano-austriac şi eurosceptic Frank Stronach nu par în măsură să împiedice reconfirmarea pentru alţi cinci a alianţei între Partidul Social-Democrat (SPOe) şi Partidul Popular (OeVP), de orientare democrat-creştină, chiar dacă aceştia riscă să fie nevoiţi să coopteze un al treilea partener.

„Nu că austriecilor le place în mod deosebit această coaliţie”, marcată de numeroase cazuri de corupţie şi certuri interne, subliniază sociologul Christoph Hofinger, directorul institutului de sondaje SORA. „Ei arată o lipsă de entuziasm”, „dar nu sunt furioşi în aşa măsură încât să vrea să se debaraseze de ea”, a declarat el pentru AFP, subliniind bilanţul economic mai degrabă bun al echipei conduse de cancelarul SPOe Werner Faymann.

În pofida crizei, Austria a rămas ţara din Uniunea Europeană cu cel mai scăzut şomaj, cu un nivel de 4,8 în iulie, faţă de media europeană de 11 la sută. Economia, susţinută de relansarea exporturilor, ar urma să crească în acest an cu 0,4-0,6 la sută, potrivit institutelor de referinţă Wifo şi IHS, urmând să se accelereze în 2014.

În această republică din Alpi marile coaliţii sunt mai degrabă regula decât excepţia: după îndepărtarea dictaturii naziste şi apariţiei celei de-a doua Republici în 1945, ele au fost considerate un garant al stabilităţii în această ţară traumatizată de „războiul civil” din 1934, când cancelarul conservator apoi dictatorul Engelbert Dollfuss a reprimat sângeros insurecţia muncitorească şi a interzis Partidul Social-Democrat. Austria a fost anexată de Germania nazistă în 1938.

„Aici, majoritatea este de centru, ceea ce face alternanţa mai complicată decât în Franţa, de exemplu”, subliniază Christoph Hofinger.

„Global, SPOe şi OeVP merg fără îndoială către un uşor recul în intenţiile de vot, dar nu se va degaja nicio alternativă clară”, a declarat pentru AFP Anton Pelinka, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Europei Centrale din Budapesta.

Şi dacă cele două partide nu reunesc o majoritate suficientă – un ultim sondaj al institutului OGMi le creditează cu 49 la sută din voturi, faţă de 55 la sută în urmă cu cinci ani – ele îşi vor căuta un aliat. Micul partid liberal Neos, care ar putea crea o surpriză depăşind pragul de 4 la sută necesar pentru a intra în Parlament, ar fi atunci o soluţie posibilă.

Orice alianţă cu extrema dreaptă a fost exclusă oficial de SPOe, apoi de OeVP, care a menţinut totuşi suspansul. După ce a suferit în urma cazurilor de corupţie din Carinthia (sud), partidul FPOe al lui Heinz Christian Strache a câştigat teren pe final de campanie, cu aproximativ 20 la sută din intenţiile de vot, iar BZOe, partidul mai moderat al charismaticului Jörg Haider, decedat în 2008, este aproape de 4 la sută.

Populistul Stronach a câştigat alegători din cadrul extremei drepte graţie unui discurs foarte eurosceptic care l-a descalificat ca aliat guvernamental, la fel ca programul său considerat incoerent – un euro diferit pentru fiecare ţară, între altele -, apariţiile sale la bustul gol în presă şi declaraţiile în direct la televiziune.

Ecologiştii Evei Glawischnig (14 la sută în sondaje), în vogă graţie unei cruciade anticorupţie eficiente, ar reprezenta un partener acceptabil, deşi nedorit de conservatori. Cu campania sa plină de umor, care a abordat teme precum educaţia sau transporturile la preţ redus, partidul a încercat să seducă tinerii, care pot vota începând de la vârsta de 16 ani în Austria.

În urmă cu cinci ani, un sfert dintre cei cu vârste mai mici de 30 de ani au votat pentru extrema dreaptă.

Nouă partide politice, în cursa pentru alegerile legislative din Austria

Nouă partide politice sau liste sunt înregistrate la nivel federal la alegerile legislative de duminică din Austria, de la social-democraţii din SPOe la creştin-democraţii din OeVP, Piraţi sau Verzi, relatează AFP.

Toate aceste partide sau coaliţii speră să treacă pragul de 4 la sută pentru a intra în Parlament.

Partidul social-democrat (SPOe, centru-stânga)

SPOe şi-a concentrat campania pe muncă, mizând, de asemenea, pe figura cancelarului Werner Faymann, „căpitanul” care a ţinut ţara „în mâini sigure” în plină criză financiară. SPOe este pe primul loc în sondaje de mai multe luni, fiind creditat cu 26-27 la sută din intenţiile de vot.

Partidul Popular (OeVP, centru-dreapta)

Partidul conservator a avansat teme tradiţionale precum familia şi competenţa în domeniul economiei pentru a încerca să le ia primul loc social-democraţilor şi să recupereze postul de cancelar, pe care l-au pierdut în 2006. Ei sunt creditaţi cu 22-23 la sută în ultimele sondaje.

Partidul Liberal (FPOe, extrema dreaptă)

În Guvernul din 2000-2005 cu OeVP, FPOe versiunea Heinz Christian Strache a apărut deseori în presă din cauza unor derapaje. Alături de temele clasice împotriva Uniunii Europene, moneda unică, imigraţie şi islam, FPOe şi-a concentrat o parte din campanie pe întreprinderile mici şi mijlocii. Partidul este creditat cu 19-21 la sută în ultimele sondaje.

Verzii (Die Grünen)

Conduşi pentru prima dată de Eva Glawischnig, singura femeie cap de listă a unui partid reprezentat în Parlament, ecologiştii vor încerca să profite de numeroasele cazuri de corupţie. Ei propun în special o lege privind transparenţa, pentru a consolida sancţiunile împotriva aleşilor condamnaţi. Verzii sunt creditaţi cu 14-15 la sută în ultimele sondaje.

Alianţa pentru Viitorul Austriei (BZOe, extrema dreaptă)

Partid provenit din sciziunea extremei drepte austriece în 2005, BZOe a fost condus încă de la înfiinţarea sa de charismaticul lider populist Jörg Haider, decedat în octombrie 2008. Rămas fără liderul său istoric, partidul este afectat de probleme judiciare şi este în concurenţă directă cu FPOe şi Echipa Stronach pentru a obţine voturile alegătorilor contestatari. El este creditat cu 2-4 la sută în ultimele sondaje.

Echipa Stronach (centru-dreapta)

Partidul a fost fondat în toamna lui 2012 de miliardarul canadiano-austriac Frank Stronach (81 de ani), care militează în special pentru revenirea la monedele naţionale la nivel european. Prezent cu un grup parlamentar graţie recrutării a cinci deputaţi ai BZOe, capitalul său de plecare (12 la sută din intenţiile de vot la înfiinţare) s-a erodat progresiv. El este creditat cu 6-7 la sută în ultimele sondaje.

Piraţi, Liberali (NEOS, centru-dreapta), Partidul Comunist (KPOe)

Aceste partide nu sunt prezente în Parlament dar sunt implicate la nivel federal. Piraţii şi comuniştii constituie o forţă politică locală, în special la Graz (capitala Stiriei, în sud) comuniştii. Lista liberală NEOS conţine personalităţi din lumea întreprinderilor, ca fostul director al gigantului din construcţii Strabag, Hans Peter Haselsteiner. Intrarea în Parlament a KPOe şi a Piraţilor este improbabilă, în timp ce NEOS, creditat cu 3-4 la sută ar putea perturba jocul alianţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...