Conform sondajelor publicate la ora 19:00, imediat după închiderea secţiilor de votare, GERB a obţinut circa 33% din voturi, în timp de principalul său adversar, Partidul Socialist Bulgar (BSP), se situează pe locul al doilea cu circa 16% din voturi, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL, a minorităţii turce) vine pe poziţia a treia cu aproximativ 14% din sufragiile exprimate.
Formaţiunile care au mai trecut pragul electoral de 4% sunt Blocul Reformist (8,7% într-unul dintre sondaje), Bulgaria fără cenzură (6,3%) şi Frontul Patriotic (6%). Şi Alternativa pentru renaşterea bulgară (ABV) ar putea depăşi pragul electoral, ea fiind cotată cu circa 4,1% din voturi. Intrarea partidului xenofob Ataka în legislativ este de asemenea incertă, sondajele indicând în cazul acestuia procente cuprinse între 3,8% şi 4,8%.
În ce priveşte rata de participare la vot, conform datelor oficiale aceasta era la ora 17 de 39,20%.
Conform acestor rezultate, liderului conservator Boiko Borisov îi va reveni sarcina de a forma o coaliţie. Însă în prima sa declaraţie după difuzarea sondajelor a spus că fragmentarea noului legislativ va face foarte dificilă constituirea unui guvern, dar a menţionat că luni vor avea loc discuţii interne în cadrul partidului GERB pentru a stabili poziţia acestei formaţiuni.
Borisov a condus executivul de la Sofia între iulie 2009 şi martie 2013, când a fost nevoit să demisioneze în urma manifestaţiilor de amploare împotriva corupţiei elitelor politice şi a creşterii preţului la energie. Succesorul său, socialistul Plamen Oreşarski, s-a bucurat la început de încredere, el promiţând măsuri de combatere a sărăciei, dar şi-a pierdut şi el foarte repede credibilitatea după ce a numit la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS) un deputat controversat, membru al partidului MDL şi magnat în sectorul mass-media. Au urmat noi manifestaţii, iar criza politică, dublată din luna iunie a acestui an de o gravă criză a sistemului bancar, a condus la căderea şi a acestui guvern şi la convocarea alegerilor anticipate.
Acum rezultatul urnelor pare să ameninţe Bulgaria cu o continuare a instabilităţii. În opinia lui Boriana Dimitrova, directoare a Institutului Alpha Research (unul dintre cele care au întocmit sondajele), problema nu este reprezentată doar de numărul mare al partidelor ce vor intra în parlament, ci de absenţa unei orientări clare de stânga sau de dreapta a acestor formaţiuni ce se ghidează mai degrabă după interesele lor corporatiste.
La rândul său, preşedintele Rosen Plevneliev a avertizat că noul executiv va trebui să întreprindă reforme nepopulare în educaţie, sănătate şi în sistemul de pensii. Guvernul de la Sofia are în faţă şi alte dosare dificile, precum deblocarea fondurilor europene ce au fost îngheţate de UE în urma numeroaselor neregularităţi.