Alegeri în Italia: Absenteism ridicat şi rezultate surpriză în scrutinul locale parţial
La închiderea birourilor de votare la 23h00 (21h00 GMT), în şapte regiuni – Veneţia, Liguria, Toscana, Marche, Umbria, Campania şi Apulia – şi circa 750 de comune, participarea a fost de 64 % în alegerile municipale şi între 49 şi 56 % în cele regionale, în medie cu 10 % mai puţin decât în cursul ultimelor scrutine similare în 2010, scrie Agerpres.
Primele rezultate sunt aşteptate luni.
Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, supriza ar putea veni din Liguria, regiune nod-vestică a ţării condusă până în prezent de centru-stânga, unde candidata Partidului Democrat (PD) condus de Renzi, Rafaella Paita, nu s-ar afla decât în poziţia a treia.
Contestată de un candidat disident din PD, ea ar fi devansată de Giovanni Toti, candidat în spatele căruia se află alianţa între partidul Forza Italia al lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului a lui Matteo Salvini , dar şi de Mişcarea Cinci Stele, partidul contestatar al fostului comic Beppe Grillo.
În schimb în Campania, regiunea oraşului Napoli, candidatul PD Vincenzo De Luca pare să aibă un uşor avans faţă de guvernatorul în exerciţiu al Forzei Italia, Stefano Caldoro.
Dacă acest avans se va confirma în cursul deschiderii buletinelor de vot, el ar constitui un succes inoportun însă pentru PD: De Luca fusese declarat vineri ‘neprezentabil’ de o comisie parlamentară consultativă antimafia.
Fost primar al oraşului Salerno, De Luca a fost condamnat în primă instanţă pentru abuz de putere şi urmează să fie judecat începând din iunie într-un alt dosar pentru fraude şi asociere cu răufăcători.
În schimb, centrul-stânga ar urma să-şi păstreze Toscana şi pare să păstreze şi Marche şi Apulia, în timp ce Veneţia rămâne sub controlul Ligii Nordului, partid antieuropean şi antiimigraţie. Rezultatele scrutinului rămân incerte în Umbria.
Această bătălie electorală este prima confruntare importantă după alegerile europene câştigate detaşat anul trecut de Partidul Democrat (PD, de stânga) al lui Matteo Renzi cu 40,1 % din voturi.
Chiar dacă el a susţinut sâmbătă că aceste alegeri locale nu au decât o valoare locală, tânărul şef al guvernului – angajat într-un vast program de reforme desfăşurate uneori chiar împotriva aripii stângi a partidului său – îşi va vedea imaginea afectată în cazul unui rezultat mai slab.
În afara speculaţiilor despre scorul posibil al lui Renzi (6 regiuni la 1 ar fi un succes, 4 la 3 un eşec), scrutinul este şi ocazia pentru opoziţie pentru a-şi evalua forţele.
Astfel, Mişcarea Cinci Stele, care a obţinut 25 % din voturi la alegerile legislative din 2013, nu a reuşit să capete greutate în viaţa politică din cauza refuzului său sistematic de a face orice compromis şi contează pe acest scrutin pentru a arăta că rămâne în continuare viabilă.
Scorurile partidelor Forza Italia şi Liga Nordului vor fi de asemenea observate cu atenţie. Cele două formaţiuni îşi dispută pe termen lung hegemonia dreptei, în timp ce reforma electorală recent adoptată pentru viitoarele alegeri legislative ar urma să împingă Italia spre o formă de bipartitism.
Pentru Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia este în pantă descendentă, este una din ultimele ocazii de a arăta că – la 78 de ani – mai poate însă să aibă un cuvânt de spus în viaţa politică a ţării.