Alegeri în Marea Britanie: Conservatorii şi laburiştii, la egalitate, în ultimele sondaje

Peste 45 milioane de britanici sunt chemaţi joi la urne pentru alegeri legislative extrem de strânse şi susceptibile de a modela însuşi viitorul Regatului Unit, cu o eventuală ieşire din Uniunea Europeană şi pierdere a Scoţiei, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 03:58
Alegeri în Marea Britanie: Conservatorii şi laburiştii, la egalitate, în ultimele sondaje

Campania a fost febrilă şi fără strălucire, dar suspansul este total, ţara trebuind să aleagă între conservatorul David Cameron, care vizează un al doilea mandat, şi contracandidatul său laburist Ed Miliband pentru a conduce guvernul în următorii cinci ani, scrie Agerpres.

Sondajele prevăd rezultate atât de strânse încât va trebui, fără îndoială, să se aştepte mai multe zile, poate chiar săptămâni, pentru a se cunoaşte învingătorul şi componenţa noului guvern.

Laburiştii şi conservatorii nu au reuşit să se departajeze, potrivit ultimelor sondaje publicate miercuri, în ajunul alegerilor legislative britanice, intenţiile de vot indicând în jur de o treime din sufragii pentru fiecare dintre cele două partide.

Partidul Conservator, al premierului David Cameron, şi Partidul Laburist, al contracandidatului său principal Ed Miliband, au fost umăr la umăr în timpul celei mai mari părţi a campaniei electorale, notează AFP.

Ultimele sondaje publicate înainte de interzicerea difuzării anchetelor de opinie arată că eforturile de ultim minut ale candidaţilor pentru a se distanţa au eşuat în a face să încline balanţa către unul sau celălalt.

Cele două partide sunt la egalitate în sondajele YouGov, ICM şi Survation, ele obţinând fiecare respectiv 34%, 35% şi 31,4%.

Alte trei sondaje publicate de TNS, Opinium şi Comres dau conservatorilor un punct în avans – 33% conservatorilor şi 32% laburiştilor în primul şi 35% faţă de 34% în celelalte două.

În schimb, Partidul Laburist are două puncte avans într-un sondaj Panelbase, cu 33% din intenţiile de vot faţă de 31% pentru conservatori.

‘Cu câteva ore înainte de vot, sondajele arată că laburiştii şi conservatorii sunt în poziţie de pat’ ca la şah, adică niciunul nu este capabil să câştige, estimează Michelle Harrison, responsabilă pentru problemele politice şi sociale la Institutul de sondaje TNS. ‘După o campanie fără strălucire, adevăratul spectacol începe vineri’, adaugă ea.

Potrivit Institutului Comres, un sfert din alegători nu ştiu încă pentru cine vor vota sau ar putea să-şi schimbe avizul.

În absenţa unei majorităţi absolute, va trebui fără îndoială să se aştepte mai multe zile, poate chiar săptămâni, pentru a se cunoaşte componenţa noului guvern, estimează agenţia de presă menţionată.

‘Nu am putut să-mi fac nici cea mai mică idee despre cine va fi premier în decurs de o lună. Niciun sondaj, niciun politician nu poate prezice ce se va petrece joi’, a spus Peter Kellner, preşedintele Institutului YouGov.

Miercuri, în ultimele ore ale campaniei, peste 3.900 de candidaţi în 650 de circumscripţii au supralicitat în declaraţii, insistând asupra consecinţelor scrutinului.

Dacă conservatorii câştigă alegerile, ei vor organiza un referendum vizând menţinerea sau nu a ţării în Uniunea Europeană, în timp ce victoria anunţată a naţionaliştilor scoţieni din SNP în regiunea nordică ar putea să-i încurajeze să revendice organizarea unui nou referendum pentru independenţă, după cel eşuat în septembrie anul trecut.

‘Britanicii iau decizia cea mai importantă din ultima generaţie’, a insistat Cameron miercuri, aflat în campanie în nordul Angliei şi în Scoţia.

‘Luaţi decizia politică cea mai importantă din viaţa voastră’, a dramatizat la rândul lui Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor care au guvernat în coaliţie cu conservatorii în ultimii cinci ani.

‘Sunt optimist, ştiu că oamenii vor face alegerea bună’, a subliniat şi liderul laburist Ed Miliband.

Cele 50.000 de birouri de vot din toată ţara, dintre care unele sunt instalate în baruri, pe un teren de fotbal şi într-o biserică, vor fi deschise de la ora locală 07:00 (06h00 GMT) până la 22:00 locală (21h00 GMT), ora la care un sondaj la ieşirea de la urne va fi disponibil.

Primele rezultate sunt aşteptate în jurul miezului nopţii, în special în Scoţia şi la Londra. În restul ţării, desfăşurarea în paralel a alegerilor locale va încetini numărarea voturilor şi va trebui, fără îndoială, să se aştepte ziua de vineri după-amiază pentru a avea rezultatul definitiv.

Ultimele sondaje i-au plasat pe conservatorii de centru-dreapta şi pe laburiştii de centru-stânga cam la acelaşi nivel ca la începutul anului, adică la o treime din intenţiile de vot pentru fiecare, ceea ce nu le va permite să obţină majoritatea absolută de 326 de locuri în Camera Comunelor.

Într-un astfel de scenariu, cele două partide principale vor fi constrânse să încheie alianţe cu formaţiuni mai mici.

Partidul Naţional Scoţian, care nu avea decât şase deputaţi între 2010 şi 2015, speră ca de această dată să obţină 50 din cele 59 de locuri scoţiene şi să aplice astfel o înfrângere laburiştilor.

David Cameron şi presa majoritar de dreapta nu au încetat să insiste asupra pericolului pe care l-ar constitui, potrivit lor, un mariaj de convenienţă între separatişti şi ‘Mc Miliband’.

Destul de vag iniţial asupra eventualităţii unei alianţe cu SNP, Ed Miliband a promis în finalul campaniei că nu va trece ‘în pas de marş’ cu naţionaliştii scoţieni, fără a exclude totuşi ca ei să-l susţină în parlament.

Partenerii de coaliţie cel mai puţin controversaţi rămân deci liberal-democraţii. Ei sunt dispuşi să facă alianţă cu partidul care ar câştiga mai multe locuri în parlament, oricare ar fi acesta. Ei au indicat riscul unui al doilea scrutin înainte de Crăciun în cazul guvernării minoritare care nu i-ar include. Rămâne de aflat dacă liberal-democraţii vor avea suficient de mulţi deputaţi pentru a permite unui partid sau celuilalt să atingă majoritatea cerută de 326 de locuri.

Învingător surprinzător în alegerile europene, partidul eurofob Ukip, creditat în continuare cu 14% în sondaje, ar urma să obţină doar câteva locuri, între 1 şi 5, potrivit estimării experţilor.

Teoretic, negocierile pentru o coaliţie ar trebui să fie terminate până în 27 mai, dată la care este prevăzut discursul reginei, care citeşte deputaţilor programul de guvernare şi este urmat de un vot de încredere.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...