Alegeri în R. Moldova: Pregătire insuficientă a secţiilor de votare şi cadouri electorale – raport

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de duminică din Republica Moldova a fost marcată de o pregătire insuficientă a secţiilor de votare din ţară, de cazuri de utilizare a resurselor administrative de către concurenţii electorali, ce pot fi calificate drept oferire de cadouri electorale, dar şi de cheltuieli nereflectate în rapoartele financiare prezentate de concurenţii electorali.
Economica.net - vin, 28 oct. 2016, 12:36
Alegeri în R. Moldova: Pregătire insuficientă a secţiilor de votare şi cadouri electorale - raport

Acestea sunt concluziile unui raport de monitorizare realizat de Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor de la 30 octombrie şi prezentat vineri la Chişinău. Raportul acoperă perioada de monitorizare 5-27 octombrie.

Promo-LEX, organizaţie nonguvernamentală de promovare a democraţiei şi a drepturilor omului, constată în raportul de monitorizare că legislaţia naţională creează condiţii inechitabile candidaţilor la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi consideră necesar de a fi ajustat cadrul legal, în aşa fel încât toţi candidaţii electorali să fie puşi pe picior de egalitate, pentru că validarea tardivă a concurenţilor electorali poate dezavantaja anumite partide şi candidaţi electorali în timpul campaniei.

Observatorii au vizitat peste 1.800 de secţii de votare şi au identificat sute de insuficienţe precum lipsa mobilierului sau a accesului la internet şi la telefonie, lipsa mijloacelor anti-incendiu, a bunei iluminări, a calculatoarelor sau a căldurii, precum şi a condiţiilor de acces pentru persoanele cu necesităţi locomotorii sau cu necesităţi speciale.

Misiunea de observare Promo-LEX mai semnalează tendinţa de utilizare a resurselor administrative în promovarea unui candidat sau potenţial candidat. Observatorii Promo-LEX au raportat cel puţin 21 cazuri de utilizare a resurselor administrative de către potenţialii candidaţi sau candidaţi în această perioadă: Marian Lupu (Partidul Democrat din Moldova – PDM) – 13 cazuri, Mihai Ghimpu (Partidul Liberal – PL) – 6 cazuri, Igor Dodon (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova – PSRM) – un caz, Iurie Leancă (Partidul Popular European din Republica Moldova – PPEM) – un caz.

Alte nereguli semnalate în raport sunt amplasarea de afişe electorale în locuri interzise, cazuri care pot fi calificate drept oferire de cadouri cu tentă electorală sau activităţi de denigrare a concurenţilor electorali.

Totodată, observatorii Promo-LEX constată un şir de cheltuieli ale concurenţilor electorali nereflectate în rapoartele financiare. Astfel, observatorii au raportat că 10 concurenţi electorali au utilizat cel puţin 167 sedii în 35 de centre raionale, municipiile Chişinău, Bălţi şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTAG), însă doar trei au indicat astfel de cheltuieli în rapoartele depuse la Comisia Electorală Centrală (CEC).

De asemenea, s-a constatat că 10 concurenţi electorali au utilizat servicii de comunicaţii în primele două săptămâni de campanie electorală, iar la capitolul cheltuieli acestea s-au regăsit doar în raportul unui concurent electoral, mai exact Marian Lupu. Liderul PDM şi-a anunţat între timp retragerea din cursă.

Observatorii Promo-LEX au raportat şi utilizarea transportului în Republica Moldova cu scop electoral de către cel puţin 10 concurenţi electorali, însă doar patru dintre ei au indicat astfel de cheltuieli în rapoartele depuse la CEC.

Potrivit observatorilor Promo-LEX, nouă concurenţi electorali au omis reflectarea anumitor cheltuieli pentru materiale promoţionale în rapoartele privind finanţarea campaniei electorale depuse la CEC.

Misiunea de observare Promo-LEX cuprinde 42 de observatori pe termen lung, care vor monitoriza procesul electoral în toate circumscripţiile electorale din Republica Moldova în perioada 31 august – 30 noiembrie. În ziua alegerilor, Promo-LEX va delega câte un observator pe termen scurt în fiecare secţie de votare din ţară.

Misiunea Promo-LEX va realiza numărarea în paralel a voturilor în toate secţiile de votare. Misiunea va observa alegerile şi în 47 de secţii de vot constituite în afara graniţelor.

Activitatea Misiunii de observare Promo-LEX şi o campanie intitulată ‘Ieşi la vot’ sunt susţinute financiar de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chişinău, National Endowment for Democracy şi Consiliul Europei.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...