Alegeri în Republica Moldova: 21% dintre cetăţeni au votat, până la ora 12.00, la parlamentarele anticipate

Peste 21% dintre alegătorii din Republica Moldova şi-au exprimat, până la ora 12.00, votul la alegerile parlamentare anticipate de duminică, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedintele Comisie Electorale Centrală (CEC), Dorin Cimil.
AGERPRES - Dum, 11 iul. 2021, 12:48
Alegeri în Republica Moldova: 21% dintre cetăţeni au votat, până la ora 12.00, la parlamentarele anticipate

Potrivit acestuia, numărul total de alegători prezenţi la urne a fost de peste 600.000, dintre care peste 70.000 şi-au exprimat opţiunea în secţiile de votare din străinătate. De asemenea, până la ora 12.00 au votat peste 16.000 de cetăţeni din Transnistria, scrie Agerpres.

„În general, procesul electoral decurge în regim normal, fără incidente majore. Până la această oră şi-au exercitat dreptul la vot peste 600.000 de alegători. În străinătate, la acest moment, sunt operaţionale toate secţiile de votare constituite în Europa şi Asia, în următoarele ore urmând să se deschidă secţiile de votare din Statele Unite şi Canada. Până la această oră, peste hotarele ţării s-au prezentat la vot peste 70.000 de cetăţeni”, a afirmat Cimil.

Din totalul celor 2.150 de secţii de votare constituite pentru aceste alegeri, 41 sunt destinate votului cetăţenilor din Transnistria, iar 150 pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate. Procesul de votare se va desfăşura în intervalul orar 7.00- 21.00.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova este de 3,2 milioane, iar autorităţile electorale au pregătit pentru acest scrutin 3,6 milioane de buletine de vot, dintre care 706.000 pentru cetăţenii din diaspora.

Pentru cele 101 mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova s-au înscris în cursa electorală 23 de concurenţi, dintre care 20 de partide politice, două blocuri electorale şi un candidat independent. Numărul total de candidaţi înscrişi în liste este de 1.791 persoane.

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunţat că scrutinul de duminică va fi monitorizat de 2.442 de observatori acreditaţi de CEC. Dintre aceştia, 1.800 de observatori naţionali reprezintă opt asociaţii obşteşti din ţară. De asemenea, scrutinul va fi monitorizat de către 642 de observatori internaţionali, care reprezintă 20 de misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, şi 30 de experţi electorali internaţionali din partea a zece autorităţi electorale străine.

Alegerile parlamentare au loc în contextul pandemiei de COVID-19, alegătorii fiind obligaţi să poate măşti în interiorul secţiilor de votare.

Scrutinul parlamentar anticipat din Republica Moldova are loc după ce vechiul legislativ a fost dizolvat în luna aprilie, la propunerea preşedintelui Maia Sandu. Curtea Constituţională a Republicii Moldova a avizat dizolvarea Parlamentului ca urmare a faptului că membrii legislativului nu au ajuns la un acord privind formarea unui guvern.

„La originea cauzei se află sesizarea depusă de dna Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova. În baza articolului 85 alineatele (1) şi (2) din Constituţie, autoarea sesizării solicită îi solicită Curţii să constate circumstanţele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, din cauza expirării termenului de trei luni în cadrul căruia Parlamentul trebuia să formeze Guvernul şi a expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare şi respingerea a două solicitări de învestitură a Guvernului”, a precizat, atunci, Curtea Constituţională.

Aceste alegeri parlamentare ar urma să desemneze cel de-al 11 parlament al Republicii Moldova de la obţinerea independenţei statului.

Igor Dodon: De votul de astăzi depinde cine va fi la guvernare în următoarea perioadă

Fostul preşedinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, a subliniat importanţa votului la alegerile parlamentare anticipate de duminică, arătând că de acest vot depinde cine va fi la guvernare în următoarea perioadă.

Dodon, care candidează pe poziţia a doua a listelor Blocului Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, a făcut un apel la electoratul moldovean „să participe activ la luarea deciziei privind viitorul ţării”.

„Este o zi importantă, nu doar din considerentul că alegem Parlamentul Republicii Moldova. De votul de astăzi contează cine va fi la guvernare în următoarea perioadă. Va fi o guvernare responsabilă, profesionistă, care se gândeşte la ţară, sau va fi o guvernare care va da ţara pe mâini străine. (…) În cei 30 de ani de independenţă, aproape două treimi din această perioadă au fost la guvernare partidele de dreapta. Partidele de dreapta au avut majoritate parlamentară şi nu ştiu cu ce s-a soldat acest lucru, şi în anii ’90, şi din 2009 încoace”, a afirmat Dodon.

Maia Sandu: Am votat pentru Parlament cinstit, cu care să pot să lucrez

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, speră ca alegerile parlamentare anticipate de duminică să genereze un parlament cinstit, cu care ea să poată lucra.

Liderul de la Chişinău a declarat, la ieşirea de la vot, că „aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor”, şi i-a încurajat pe alegători să creadă în puterea pe care o au prin vot.

„Aceste alegeri sunt despre puterea oamenilor, nu despre puterea politicienilor şi vreau să îi încurajez pe oameni să creadă în puterea lor. Astăzi este o zi importantă, pentru că astăzi cetăţenii se pot elibera de hoţi, astăzi cetăţenii pot alege un parlament cinstit, un parlament care să lucreze în interesul tuturor cetăţenilor şi alegerile parlamentare sunt importante. Vreau să vă amintesc că Parlamentul administrează banii ţării, banii cetăţenilor şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi atunci când decidem cui să încredinţăm banii ţării, Parlamentul este cel care votează legi şi de alegerea noastră, de alegerea cetăţenilor depinde ce fel de legi vor vota viitorii parlamentari. Noi putem să facem ordine în ţară. Eu pentru asta am votat, am votat pentru Parlament cinstit cu care să pot să lucrez, împreună cu Guvernul, cu Parlamentul pentru binele cetăţenilor şi îi îndemn şi pe cetăţeni să facă următorul pas, să curăţăm Parlamentul, să curăţăm celelalte instituţii ale statului, aşa încât să putem să ducem la bun sfârşit lucrurile pe care ni le-am propus. (…) De decizia de astăzi depinde cât de repede vom ajunge să construim o ţară bună pentru toţi aici, în Republica Moldova”, a afirmat Maia Sandu.

Anca Dragu: Republica Moldova trebuie să îşi continue drumul european

Republica Moldova trebuie să îşi continue drumul european, afirmă preşedintele Senatului, Anca Dragu, care îi îndeamnă pe cetăţenii moldoveni să iasă duminică la vot la alegerile parlamentare anticipate.

„Zi crucială pentru cetăţenii Republicii Moldova. Astăzi, fiecare vot pentru alegerile parlamentare decide cum va arăta viitorul: un stat cuprins de corupţie sau o ţară proeuropeană care luptă pentru valorile democratice. Oriunde v-aţi afla, ieşiţi la vot, fraţi moldoveni! Republica Moldova trebuie să-şi continue drumul european!”, a scris Anca Dragu, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...