Alegeri în Ucraina: Estul separatist îşi legitimează şefii proruşi. Kievul acuză Moscova de ‘manipulare’
Partidul său, ‘Republica Doneţk’, a obţinut 65,11% din voturi la alegerile legislative, conform sursei amintite.
Un observator francez apropiat de partidul de extremă-dreapta Frontul Naţional, deputatul european Jean-Luc Schaffhauser – venit în nume propriu -, a salutat aceste alegeri în cursul aceleiaşi conferinţe de presă. ‘În condiţiile actuale dificile, alegerile s-au desfăşurat în mod transparent şi democratic şi reflectă voinţa poporului’, a declarat el.
Nicio organizaţie internaţională nu a trimis observatori, însă mai mulţi deputaţi europeni de extremă-dreapta sau de extremă-stânga s-au deplasat în regiune cu acest prilej.
În timp ce mass-media din Rusia au publicat comentarii ale ‘observatorilor internaţionali’ prezenţi la acest scrutin, Kievul a acuzat Moscova de ‘manipulare’ cu înfiinţarea unei false OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), ‘ASCE’ (Asociaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), ce reuneşte ‘oameni politici de dreapta’.
La Lugansk, alt bastion al separatiştilor, fostul militar Igor Plotniţki, în vârstă de 50 de ani, foarte ataşat de trecutul sovietic, urma să fie de asemenea confirmat în funcţie.
UPDATE Moscova ‘respectă’ rezultatul alegerilor separatiste din estul Ucrainei
Ministerul rus de externe a anunţat că ‘respectă’ rezultatul alegerilor prezidenţiale şi legislative care au avut loc duminică în estul separatist al Ucrainei, potrivit agenţiilor de presă din Rusia, preluate de AFP.
‘Alegerile din regiunile Doneţk şi Lugansk s-au desfăşurat în linişte, cu o rată de participare ridicată’, a afirmat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de principalele trei agenţii de presă. ‘Respectăm voinţa locuitorilor din sud-estul’ Ucrainei, a subliniat diplomaţia rusă.
‘Cei care au fost aleşi au obţinut un mandat pentru a rezolva problemele practice cu scopul de a restabili viaţa normală în regiunile’ din estul Ucrainei, unde luptele dintre separatiştii proruşi şi armata ucraineană s-au soldat cu peste 4.000 de morţi în şase luni, potrivit unui bilanţ al Naţiunilor Unite, a declarat ministerul rus, lansând un apel la dialog între cei aleşi şi Kiev.
În urma acestor alegeri denunţate ca o ‘farsă’ de autorităţile de la Kiev, ‘premierul’ autoproclamatei republici populare Doneţk (DNR), Aleksandr Zaharcenko, a fost ales duminică ‘preşedinte’ cu mai mult de 70% din voturi după numărarea realizată în peste jumătate din secţiile de votare.
Igor Plotniţki, preşedintele autoproclamatei republici populare Lugansk (LNR), are şi el toate şansele de a fi ales.
Acest vot ‘constituie unul din punctele importante ale acordului de la Minsk’, încheiat pe 5 septembrie, iar rolul său este ‘de a legitima autorităţile’ separatiste, a afirmat marţi şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.
În luna mai, Moscova nu a recunoscut oficial referendumurile pentru independenţă organizate de separatişti, spre deosebire de cel care, cu două luni înainte, a permis anexarea Crimeii la Rusia.
Occidentalii au condamnat alegerile organizate duminică în estul separatist, apreciind că ele agravează criza ucraineană şi antrenează o nouă degradare a relaţiilor cu Moscova pe care o acuză că îi susţine pe separatiştii proruşi.
UE consideră votul rebelilor un ‘nou obstacol’ în calea păcii
Uniunea Europeană a apreciat că scrutinul organizat duminică de rebelii proruşi în regiunile aflate sub controlul lor în estul Ucrainei este ilegal, nu va fi recunoscut şi reprezintă un ‘nou obstacol’ în calea soluţionări paşnice a conflictului, potrivit AFP.
‘Consider alegerile de astăzi ca un nou obstacol în calea păcii în Ucraina’, a declarat noua şefă a diplomaţiei UE, Federica Mogherini, într-un comunicat.
Ucraina ‘nu doreşte pacea’ şi ‘joacă un joc dublu’ (lider separatist prorus)
Ucraina ‘nu doreşte pacea’ şi ‘joacă un joc dublu’, a afirmat liderul rebel prorus Aleksandr Zaharcenko, ales duminică ‘preşedinte’ al autoproclamatei republici populare Doneţk, transmite AFP.
‘Ucraina nu doreşte pacea, orice ar spune. Evident, joacă un joc dublu’, a spus Zaharcenko în cursul unei conferinţe de presă, la Doneţk, după ce a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale organizate de republica separatistă.
‘Până în prezent nu am reuşit să înţeleg politica promovată de Kiev. Suntem pregătiţi pentru dialogul cu ei, însă aşteptăm din partea lor o atitudine normală şi rezonabilă’, a adăugat el.
Şeful comisiei electorale înfiinţate de separatişti, Roman Liaghin, a anunţat că Aleksandr Zaharcenko a obţinut mai mult de 70% din voturi după numărarea realizată în peste jumătate din secţiile de votare.