În aceste alegeri se confruntă în special Hassan Rohani, candidat unic al moderaţilor şi reformatorilor, şi trei conservatori: fostul şef al diplomaţiei Ali Akbar Velayati, primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghalibaf şi negociatorul-şef în dosarul nuclear Said Jalili.
Peste 50,5 milioane de alegători sunt chemaţi la urne şi închiderea birourilor de vot ar putea fi amânată până la miezul nopţii (22.30 ora României), în funcţie de afluenţă.
ONU: Campania electorală din Iran nu a fost „liberă şi echitabilă”
Raportorul special al Naţiunilor Unite privind Drepturile Omului în Iran, Ahmed Shaheed, a declarat joi că mediul politic din ţară nu îi permite să califice alegerile prezidenţiale, prevăzute pentru vineri, drept „libere şi echitabile”, relatează AFP.
„Mai mulţi oficiali importanţi nu s-au putut prezenta la alegeri” a subliniat el într-un interviu acordat AFP, la Madrid, unde participă la cel de-al cincilea Congres Mondial împotriva pedepsei cu moartea.
„Unele partide au fost interzise, foşti conducători sunt în închisoare: toate acestea privează oamenii de spaţiul necesar pentru a organiza alegeri libere şi echitabile”, a adăugat el.
Ahmed Shaheed a condamnat în martie valul de arestări ale jurnaliştilor din Iran, văzând în aceasta expresia unei represiuni tot mai amplificate în ceea ce priveşte mass-media, în vederea alegerilor de vineri.
„Sunt convins că plângerile sunt justificate, după cum au demonstrat evenimentele”, a afirmat el joi.
„Descalificarea în masă a candidaţilor, îndeosebi din raţiuni lipsite de transparenţă şi care par mai curând iraţionale, încalcă dreptul de participare la viaţa politică”, a adăugat el.
„Alegerile nu sunt libere şi echitabile doar prin faptul că votul nu este trucat, ci dacă atmosfera generală din timpul campaniei le permite persoanelor să se exprime”, a specificat raportorul special.
Reformatorii doresc să se revanşeze, vineri, în cadrul alegerilor prezidenţiale iranieine, la patru ani după victoria contestată a lui Mahmoud Ahmadinejad, care a reuşit „uniunea sacră” cu moderaţii, confruntându-se cu o tabără conservatoare subminată de diviziuni.
Dintre cei şase candidaţi aflaţi încă în cursă, trei sunt conservatori: fostul şef al diplomaţiei, Ali Akbar Velayati, primarul Teheranului Mohammad Bagher Ghaliba şi negociatorul şef în dosarul nuclear, Said Jalili.
Campania a luat sfârşit joi la ora locală 08.00 (06.30 ora României), însă tratativele continuă în culise, pentru a încerca să-l oprească pe moderatul Hassan Rohani să rămână în cursă până la 21 iunie.