În primul tur de scrutin de duminică trecută, participarea ajunsese la 25,9% la aceiaşi oră. La alegerile din 2017, participarea la turul doi a fost de 18,99%.
Prezenţa mare la vot de până acum arată interesul deosebit pe care francezii îl acordă acestor alegeri, în care pentru prima dată extrema dreaptă a lui Marine Le Pen ar putea ajunge pe primul loc şi ar putea prelua puterea, notează EFE.
Primele date oficiale privind participarea la vot au venit după ce, potrivit mass media franceze, în numeroase zone din ţară s-a înregistrat o prezenţă semnificativă la urne, iar votul s-a desfăşurat în mod normal şi fără incidente.
Serghei Lavrov crede că alegerile din Franţa ”nu amintesc prea mult de o democraţie”
În opinia lui Lavrov, al doilea tur al alegerilor din Franţa, „luând în calcul cele întâmplate, a fost conceput pentru a manipula voinţa alegătorilor exprimată în primul tur”.
Şeful diplomaţiei ruse a indicat că, pentru al doilea tur, „unii candidaţi îşi retrag candidaturile”.
„Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie”, a apreciat el, scrie Agerpres.
Lavrov a indicat că exprimarea directă a voinţei este rezultatul opiniei publice şi acest rezultat – a subliniat el – „este cunoscut”.
„Iar dacă rezultatul primului tur ar fi folosit ca bază pentru formarea parlamentului, în Franţa s-ar produce schimbări foarte serioase”, a conchis el.
Francezii aleg duminică 501 de deputaţi, după ce 76 dintre ei au fost deja aleşi în primul tur prin obţinerea a peste 50% din voturi în circumscripţiile lor.
Adunarea Naţională (RN), formaţiunea de extrema dreaptă a Marinei Le Pen, este favorită la victorie în toate sondajele de opinie, deşi departe de majoritatea absolută de 289 de locuri.