ALEGERI LOCALE 2012: Prezenţa la vot până la ora 14 mai mare decât în 2008

Economica.net
10 06. 2012
vot_1_03582600

Pentru cei 18.315.880 de alegători români şi cei 37.704 cetăţeni ai Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidenţele Oficiului Român pentru Imigrări şi au domiciliul sau reşedinţa în localităţi din România au fost organizate 18.133 de secţii de votare.

În urma votului vor fi atribuite 41 de mandate de preşedinte de consiliu judeţean, 1.338 de mandate de consilier judeţean, 3.187 mandate de primar şi 40.311 mandate de consilier local, dintre care 166 de mandate de consilier de sector şi 55 de mandate de consilier în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Votarea se va încheia duminică, la ora 21.00.

Pentru prima dată, la scrutinul din acest an, primarii sunt aleşi într-un singur tur, astfel că va fi declarat câştigător candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi.

Prin excepţie, preşedintele şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, personalul tehnic auxiliar şi cel însărcinat cu menţinerea ordinii votează la secţia de votare unde îşi îndeplinesc atribuţiile dacă domiciliază în unitatea administrativ-teritorială pentru care se votează la secţia respectivă.

Alegătorii vor primi patru buletine de vot: în judeţe – câte unul pentru alegerea primarului, pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean şi a preşedintelui consiliului judeţean; în Bucureşti – câte unul pentru alegerea primarului de sector, consiliului local, a primarului genaral şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

E mai greu să îţi anulezi votul

Votul este considerat valabil exprimat dacă ştampila cu menţiunea „votat” este aplicată în interiorul unui singur patrulater sau dacă ştampila depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv în situaţia în care aceasta este doar tangentă la un patrulater dar nu atinge un altul.

BEC a stabilit că votul este considerat valabil chiar dacă pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului.

Votul va fi considerat, de asemenea, valabil dacă ştampila cu menţiune „votat” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a mai aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.