Alegeri locale: 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne. Măsuri sanitare speciale în procesul de vot

Cele aproximativ 18.800 de secţii de votare organizate în ţară pentru alegerile locale s-au deschis duminică, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a-şi alege primarii, preşedinţii de consilii judeţene, dar şi pe cei care vor face parte, timp de patru ani, din consiliile locale şi judeţene.
Economica.net - Dum, 27 sept. 2020, 03:43
Alegeri locale: 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne. Măsuri sanitare speciale în procesul de vot

Update: Prezența la vot la ora 19:00

Prezenţa la vot a fost la ora 19:00 de 41,46% la nivel naţional, iar în Capitală de 31,86 %. În Bucureşti, prezenţa la urne este mai mare decât în urmă cu patru ani, când a fost 27,66 %.

Update: Prezența la vot la ora 18:00

Până la ora 18:00, au fost la vot 6.973.089 de alegători, adică 38,11 % din total. În București, 28,9% dintre alegători s-au prezentat la urne. În 2016, până la ora 18:00 votaseră 39,3 % dintre alegători, iar în Bucureşti 24,7 %.

Update: Prezența la vot la ora 17:00

Până la ora 17:00, au votat 6.317.057  de alegători la nivel național, reprezentând 34,52% din total. La precedentele alegeri locale, până la ora 17:00 votaseră 35.37% dintre alegători.

Update: Prezența la vot la ora 16:00

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 16,00, de 30,94%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC). În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 2.573.870 şi în rural de 3.088.184 alegători. În Bucureşti au votat 23,73% dintre alegători. În 2016, prezenţa la urne până la ora 14,00 a fost de 31,71%.

Update: Prezența la vot la ora 15:00

Aproximativ 5 milioane de alegători au votat până la această oră, reprezentând 27,4% dion totalul celor cu drept de vot. În mediul urban au votat 2,3 milioane de persoane, iar în mediul rural – 2,7 milioane.

Cea mai ridicată prezență este în județele Giurgiu, Olt, Mehedinți, Teleorman. În București, prezența la vot este de 21,37%.

În 2016, la ora 15.00, prezența la vot la nivel național era de 28,3%, iar în București de 18,2%.

Update: Prezența la vot la ora 12:00

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost de 15,69%, respectiv 2.870.898 alegători, potrivit raportărilor Biroului Electoral Central (BEC). În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 1.346.073 şi în rural de 1.524.825 alegători.

Update: Prezența la vot la ora 11:00

Peste 2,3 milioane de români au votat până la ora 11, reprezentând 12,6% din totalul celor cu drept de vot, din care 1,2 milioane din mediul rural. În București au mers la urne 9,8% dintre alegători.

Update: Prezența la vot la ora 10:00

Prezenţa la vot pe ţară la alegerile locale a fost, duminică, până la ora 10,00, de 7,64%, potrivit datelor anunţate de Biroul Electoral Central (BEC). În mediul urban, prezenţa la urne a fost de 3,59% şi în rural de 4,05%. Potrivit BEC, în Bucureşti au votat 6,06 % dintre alegători.

În Sectorul 1 au votat 7,15 % din totalul alegătorilor înscrişi în liste, în Sectorul 2 – 6,34 %, în Sectorul 3 – 5,01%, în Sectorul 4 – 6,14 %, în Sectorul 5 – 5,91% şi în Sectorul 6 – 6,54%.

Cea mai mare prezenţă la vot se înregistrează în judeţele Teleorman – 11,60%, Olt – 11,40%, Giurgiu – 11,23%; iar cea mai redusă în judeţele Covasna – 5,01%, Harghita – 5,14% şi Iaşi – 5,99%.

Știrea inițială:

Cetăţenii îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.

Procesul de votare se va încheia la ora 21,00, când vor fi anunţate exit-poll-urile.

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor; cetăţenii români care nu au fost puşi sub interdicţie sau cărora nu le-a fost interzisă exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă; cetăţenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România.

La alegerile locale, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.

Alegătorii votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reşedinţa şi unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetăţeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetăţeni ai Uniunii Europene).

Potrivit BEC, alegătorul care, până cel târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu şi a solicitat înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată în actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reşedinţă şi se prezintă la vot la secţia de votare la care este arondată adresa de reşedinţă.

La scrutinul de duminică, cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare – carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării.

Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, a stabilit Biroul Electoral Central.

Cetăţenii care se prezintă la vot duminică trebuie să aplice ştampila cu menţiunea ”Votat” în patrulaterul care cuprinde lista de candidaţi sau numele candidatului pentru care îşi exprimă opţiunea.

 

Fiecare alegător va primi patru buletine de vot: unul pentru primar, unul pentru consiliul local, unul pentru consiliul judeţean şi unul pentru preşedintele consiliului judeţean. În Bucureşti, fiecare votant va primi patru buletine de vot: unul pentru primarul de sector, unul pentru consiliul local al sectorului, unul pentru primarul general al municipiului Bucureşti şi unul pentru Consiliul General.

 

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus. Persoana care votează îşi va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea ”Votat”, îşi va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat şi îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura.

Va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal.

Ştampila cu menţiunea ”Votat” şi, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ ştergere cu soluţie dezinfectantă sau prin ştergere cu şerveţele/ lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool.

 

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...