Alegeri preliminare deschise. Candidaţii USL, desemnaţi prin vot popular
„Până în iunie, când ar fi trebuit să avem alegeri locale, USL îşi va desemna toţi candidaţii pentru alegerile locale şi parlamentare. Vom trece printr-un proces de validare publică, poate fi numit de genul alegerilor preliminare deschise, deci nu în interiorul partidelor, ci cu toţi cetăţenii, dar care va presupune validarea candidaţilor şi identificarea celorlalţi candidaţi”, a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.
El a precizat că PSD a decis deja, la nivelul Comitetului Executiv Naţional (CExN), ca actualii săi parlamentari să fie şi candidaţii partidului la alegerile parlamentare, cu menţiunea că şi aceştia vor trebui să treacă prin procesul alegerilor preliminare deschise, deci al validării populare prealabile.
„E o decizie a PSD: actualii parlamentari vor fi candidaţi în colegii, dar PSD o să aibă încă 120 de candidaţi care trebuie validaţi prin vot public deschis, nu doar interior. La fel în USL, dacă avem candidaţi care nu au sprijin public suficient, îi vom înlocui. Toţi ceilalţi trebuie să aibă această legitimare a sprijinului popular”, a spus Ponta.
Liderul PSD a arătat că detaliile tehnice ale acestui proiect de alegeri prealabile vor fi prezentate la începutul lunii februarie. „Deocamdată, e o propunere politică pe care conducerea USL o va prezenta partidelor noastre, o vom explica şi care doreşte să dea validare publică tuturor candidaţilor”, a spus Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, la rândul său, că PNL nu a luat în forurile sale statutare o astfel de decizie prin care să stipuleze că actualii parlamentari vor fi viitori candidaţi în colegiile lor, dar a menţionat că marea majoritatea a acestora pot candida din nou.
„Eu nu pot să spun ce va face PNL, nu am avut această discuţie, decizie în forurile de partid, o vom avea. Personal, apreciez că marea majoritate a parlamentarilor PNL pot candida din nou. E o chestiune care va fi verificată, reverificată, vom avea punctul de vedere al partidului, al forurilor statutare, vom avea şi răspunsul alegătorilor în colegii. PNL are 79 de parlamentari acum, are şi el provocarea de a căuta un număr semnificativ de noi candidaţi”, a spus Antonescu.