Alegeri prezidenţiale în Franţa: Campania lui Emmanuel Macron, lovită de o „piratare masivă” a unor documente

În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor la care candidează Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, prezidenţialele din Franţa au cunoscut o nouă răsturnare de situaţie cu publicarea pe internet a mii de documente de campanie ale candidatului centrist, o "destabilizare" imediat denunţată de fostul ministru, comentează AFP, potrivit Agerpres.
Economica.net - sâm, 06 mai 2017, 06:54
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Campania lui Emmanuel Macron, lovită de o

Dezvăluirea acestei piratări masive, „în ultima oră a campaniei oficiale” (care s-a încheiat vineri la orele 22.00 GMT), „indică în mod evident o destabilizare democratică, aşa cum s-a văzut deja în Statele Unite în timpul ultimei campanii prezidenţiale”, a denunţat En Marche!, mişcarea lui Emmanuel Macron într-un comunicat.

Imediat după difuzarea lor pe Twitter, aceste documente piratate au fost retransmise de extremă dreapta.

„#Macronleaks vor arăta lucruri pe care jurnalismul de investigaţie le-a trecut deliberat sub tăcere? Îngrozitor, acest naufragiu democratic”, a afirmat Florian Philippot, vicepreşedinte al Frontului Naţional, partidul de extrema dreaptă condus de Marine Le Pen, chiar înainte de miezul nopţii şi încheierea campaniei oficiale.

Vineri seară, în total 9 Gb de documente interne ale campaniei lui Emmanuel Macron au fost difuzate pe net de către un internaut numit EMLEAKS.

În total, sunt „zeci de mii de e-mailuri, fotografii şi documente ataşate, datând cel mai târziu de la 24 aprilie” (a doua zi după primul tur al prezidenţialelor), potrivit WikiLeaks. Site-ul creat de Julian Assange, care a transmis pe contul său de Twitter link-ul care duce spre aceste documente, a dat asigurări că nu se află la originea acestei operaţiuni de piratare pe care a numit-o imediat cu hashtag-ul #MacronLeaks.

Aceste fişiere piratate sunt e-mailuri sau „documente contabile”, „toate legale”, a precizat En Marche! în comunicatul său.

„Cei care fac să circule aceste documente adaugă documentelor autentice un număr de documente false, pentru a răspândi îndoiala şi dezinformarea”, a afirmat echipa lui Emmanuel Macron, făcând o paralelă cu atacul cibernetic care a vizat echipa de campanie a lui Hillary Clinton, candidata democrată la Casa Albă în 2016.

După ancheta asupra acestui atac, agenţiile americane de informaţii au acuzat Rusia că s-a implicat în alegerile prezidenţiale din Statele Unite pentru a-l favoriza pe candidatul republican Donald Trump, victorios la 8 noiembrie.

În februarie, serverele En Marche! au căzut câteva minute în urma unor atacuri venind din Ucraina, potrivit mişcării conduse de Emmanuel Macron. În martie, această formaţiune a fost, de asemenea, ţinta unor tentative de „phishing” (colectare frauduloasă a unor date confidenţiale), atribuite de această dată unui grup rus, potrivit firmei japoneze de cibersecuritate Trend Micro.

Într-un comunicat difuzat în primele ore ale zilei de sâmbătă, Comisia naţională pentru controlul campaniei prezidenţiale din Franţa a recomandat mass-media „să nu prezinte conţinutul” acestor documente provenite dintr-un „atac cibernetic”, reamintind că „difuzarea de informaţii false este susceptibilă să cadă sub incidenţa legii”.

Această piratare ar putea avea duminică o incidenţă asupra votului alegătorilor francezi? Hashtag-ul #MacronLeaks se afla numai pe poziţia a doua în topul căutărilor internauţilor în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după cel al #KohLanta, o emisiune de telerealitate prezentând mai mulţi aventurieri pe o insulă părăsită.

În ultimele sondaje publicate vineri, înainte de închiderea campaniei oficiale, Emmanuel Macron conducea încă detaşat, cu 61,5% până la 63%, faţă de 37% până la 38,5% pentru Marine Le Pen.

Cu două zile înainte de vot, rata participării la urme se anunţa relativ redusă: numai 68% dintre persoanele chestionate au răspuns că sunt sigure că vor merge să voteze duminică, mai scrie AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin, la noi maxime istorice după victoria lui Trump. O posibilă legislație favorabilă în SUA îi poate aduce statutul de „monedă de rezervă” alături de lingouri
Bitcoin, la noi maxime istorice după victoria lui Trump. O posibilă legislație favorabilă în SUA îi poate aduce statutul ...
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump, iar majoritatea din Congresul american, care poate asigura fără probleme o legislație favorabilă, le transformă în......
Engie – Depomureş construieşte o staţie de comprimare şi creşte cu 33% capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale
Engie – Depomureş construieşte o staţie de comprimare şi creşte cu 33% capacitatea de înmagazinare a gazelor ...
Depomureş, operatorul depozitului de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu-Mureş, companie deţinută de Grupul ...
Comisia Europeană: Protecţionismul SUA ar fi extrem de nociv atât pentru Europa cât şi pentru America
Comisia Europeană: Protecţionismul SUA ar fi extrem de nociv atât pentru Europa cât şi pentru America
Sporirea protecţionismului politicii comerciale a SUA ar fi extrem de nocivă atât pentru Statele Unite cât şi pentru ...
Au început lucrările la parcul eolian Green Breeze din Galaţi. Va fi construit şi operat de OX2, iar Nala Renewables va supraveghea activităţile
Au început lucrările la parcul eolian Green Breeze din Galaţi. Va fi construit şi operat de OX2, iar Nala Renewables ...
OX2 România şi Nala Renewables au demarat lucrările de construcţie la parcul eolian Green Breeze, de 99,2 MW din judeţul ...