Alegeri/referendum Republica Moldova – date ora 12.00 – DA pentru Europa are un avans de aproape 9.000 de voturi la referendumul pentru aderarea la UE. Maia Sandu conduce detaşat

Republica Moldova - Rezultatele preliminare arată că Maia Sandu conduce lejer în primul tur al alegerilor prezidenţiale. La referendum, diferenţa a ajuns la aproape 9.000 de voturi, în favoarea taberei DA pentru Europa.
Economica.net - lun, 21 oct. 2024, 06:34
Alegeri/referendum Republica Moldova - date ora 12.00 - DA pentru Europa are un avans de aproape 9.000 de voturi la referendumul pentru aderarea la UE. Maia Sandu conduce detaşat

UPDATE ORA 12. Diferenţa este în favoarea taberei DA pentru Europa cu aproape 9.000 de voturi în faţa celor NU.

10.30 – Referendum UE – Avansul pro-europenilor a crescut la peste 5.000 de voturi, scrie Hotnews.ro.

09.40 Referendum UE – Avansul taberei DA crește: 2.714 de voturi în plus față de tabăra celor care se împotrivesc aderării la UE, conform Hotnews.ro.

UPDATE 8.30. 744 de voturi în plus pentru tabăra care susține aderarea Republicii Moldova la UE, conform Hotnews.ro.

Rezultatele preliminare din ziua electorală a Republicii Moldova sunt amestecate. Maia Sandu conduce, așa cum era de așteptat, în primul tur al prezidențialelor, cu o diferență de 15 puncte procentuale. Datele oficiale arată că cei mai mulți dintre alegătorii care locuiesc în Republica Moldova au votat însă „NU” la referendumul privind aderarea la UE. Este un semn prost pentru guvernul pro-european și o veste bună pentru forțele pro-ruse, chiar dacă rezultatul la referendum pare că se inversează, datorită votului masiv pro-UE din diaspora, scrie Hotnews.ro.

Pentru prima oară de la închiderea urnelor, numărătoarea oficială indică un avantaj al tabarei DA la referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE. De doar câteva voturi.

După numărarea a 97,43% din voturi. votul DA a ajuns la 49,82%. Voturile pentru aderarea la UE au crescut după votul masiv pro-UE din diaspora.

Maia Sandu acuză o fraudă uriaşă la scrutinul din Republica Moldova: O grupare criminală a vrut să cumpere 300.000 de voturi

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că „Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei”.

Liderul de la Chişinău a declarat, într-un briefing de presă, că, pe parcursul alegerilor prezidenţiale şi a referendumului de duminică, Republica Moldova a fost supusă „unei fraude fără precedent”.

„Moldova s-a confruntat azi şi în ultimele luni cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei din ţara noastră. Grupări criminale, împreună cu forţe străine, ostile intereselor noastre, au atacat ţara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace pentru a duce cetăţenii şi ţara noastră într-o zonă de incertitudine şi instabilitate. Avem probe şi informaţii precum că scopul grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi. Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exerciţiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frică şi panică în societate. Nu vom renunţa să apărăm libertatea şi democraţia. Aşteptăm rezultatele finale şi vom reveni cu decizii”, a afirmat Maia Sandu.

Potrivit datelor oficiale preliminare după numărarea de către Comisia Electorală Centrală a voturilor din peste 91% dintre secţiile de votare, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, Maia Sandu a fost votată de peste 38% din alegători, iar principalul său contracandidat, Alexandr Stoianoglo, de la Partidul Socialist din Republica Moldova, a atras peste 28% din voturi.

La referendumul la care cetăţenii au fost întrebaţi „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?, peste 53% din alegători au votat „Nu”, în timp ce peste 46% au fost de acord cu parcursul european al Moldovei, conform rezultatelor preliminare după numărarea a peste 91% din voturi.

Alegeri prezidenţiale

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, are un avans de 15 puncte procentuale în faţa socialistului Alexandr Stoianoglo, în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, care s-au desfăşurat duminică, scrie Agerpres.

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală după numărarea voturilor din 98.15% din totalul celor 2.219 secţii de votare, Sandu, care este susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, aflat la guvernare, a întrunit 41.83% din sufragii (633.403 voturi), în timp ce candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a obţinut 26.40% (399.740 voturi).

Pe locul al treilea s-a clasat candidatul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, cu 13.75% (208.257 voturi).

Ceilalţi candidaţi au obţinut: Irina Vlah (independent) 5.47% (82.809 voturi), Victoria Furtună (independent) 4.53% (68,562 voturi), Vasile Tarlev 3.23% (48.967 voturi), Ion Chicu 2.09% (31.614 voturi), Octavian Ţîcu 0.92% (14.006 voturi), Andrei Năstase 0.65% (9.769 voturi), Natalia Morari 0.62% (9.371 voturi) şi Tudor Ulianovschi 0.52% (7.913 voturi).

Potrivit Codului electoral, dacă nici un candidat nu obţine majoritatea în primul tur, se organizează al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care vor accede primii doi candidaţi care au întrunit cele mai multe voturi. Astfel, Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo se vor confrunta în turul al doilea, care se va desfăşura pe 3 noiembrie.

La alegerile de duminică s-au prezentat la urne 1.561.726 alegători, respectiv 51.65% din totalul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale.

Ştirea este în curs de actualizare.

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi invită cetăţenii să facă propuneri de audit privind activitatea instituţiei pe anul viitor
Curtea de Conturi invită cetăţenii să facă propuneri de audit privind activitatea instituţiei pe anul viitor
Cetăţenii pot transmite propuneri pentru Programul de activitate al Curţii de Conturi pentru anul viitor, a anunţat luni instituţia....
Băncile din Europa, sub presiunea investitorilor pentru a creşte în continuare câştigurile – Reuters
Băncile din Europa, sub presiunea investitorilor pentru a creşte în continuare câştigurile – Reuters
Cele mai mari bănci europene sunt mai viabile decât în orice moment de după criza financiară globală din 2008-2009, ...
Cele mai mari piețe auto europene subvenționează cu 42 mld. euro companiile care achiziționează mașini cu combustibili fosili – studiu
Cele mai mari piețe auto europene subvenționează cu 42 mld. euro companiile care achiziționează mașini cu combustibili ...
Grupul de lobby Transport & Environment (T&E) susține că statele europene cu cele mai mari piețe auto continuă să subvenționeze ...
România îi cheamă pe americani să vadă frumusețile din ţara noastră. Care sunt cele mai importante destinaţii propuse pentru turiştii din SUA
România îi cheamă pe americani să vadă frumusețile din ţara noastră. Care sunt cele mai importante destinaţii propuse ...
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a desfăşurat, în perioada 13-19 octombrie, o vizită de ...