Alegeri Republica Moldova: Primarul în exerciţiu Ion Ceban: Vreau ca municipiul Chişinăul să se dezvolte în continuare
El s-a pronunţat, la ieşirea de la urne, în favoarea dezvoltării Chişinăului şi a lansat un apel la populaţie să iasă la vot.
„Îmi doresc ca această competiţie să fie una cât se poate de corectă. Nu am decât să chem oamenii la vot, pentru că este un lucru foarte important. Astăzi decidem cum va arăta oraşul pe viitor. Decidem şi cum va arăta componenţa Consiliului, ceea ce este, de asemenea, foarte important. (…) Iubesc Chişinăul şi vreau ca municipiul Chişinău să se dezvolte în continuare, cu proiecte noi, proiecte frumoase, proiecte pentru oameni, proiecte pentru comunitate”, a afirmat Ceban.
Cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi, duminică, la urne, pentru a alege, pentru un mandat de patru ani, primarii şi consilierii locali. Alegerile au loc pe teritoriul întregii Republici Moldova, cu excepţia localităţilor din stânga Nistrului, care formează aşa-zisa republică separatistă Transnistria.
Electoratul va trebui să desemneze, prin vot, cei 898 de primari, inclusiv din municipiul Chişinău, precum şi cei 11.058 de consilieri locali, din raioane, municipii, oraşe, comune şi sate. Pe liste sunt candidaţi din partea a 35 de partide politice dar şi independenţi. Pentru cele 898 de primării din ţară au fost depuse peste 3.200 de candidaturi, dintre care 27 pentru Primăria municipiului Chişinău şi 15 în municipiul Bălţi.
În afară de cele 35 de partide, mai înregistrase candidaţi şi un alt partid, ‘Şansă’, care însă a fost scos din cursă, după ce Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova decis, vineri, anularea candidaturilor înregistrate pe motiv că această formaţiune politică a fost asimilată unei grupări de criminalitate organizată. Partidul „Şansă” înregistrase pentru alegerile locale de duminică 652 candidaţi la funcţia de primar în oraşe şi sate şi peste 9.000 de candidaţi la funcţia de consilier la diferite niveluri.
Numărul total de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.300.805 persoane. Pentru a fi validate, la aceste alegeri locale trebuie să participe cel puţin un sfert din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale din fiecare circumscripţie. Secţiile de votare, în număr de 1.958, vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00.
Lupta pentru fotoliile de primar ar putea beneficia de un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni, între candidaţii plasaţi pe primele două locuri, în cazul în care niciun candidat nu obţine o majoritate simplă în primul tur.
Alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 reprezintă cel de-al optulea scrutin de acest tip de la proclamarea independenţei Republicii Moldova.