Este de aşteptat ca discursul să fie pronunţat în intervalul dintre 23 februarie şi 8 martie, indică ziarul rus Kommersant, de obicei foarte bine informat, citând patru surse apropiate administraţiei prezidenţiale de la Moscova, scrie Agerpres.
Alegerile prezidenţiale urmează să se desfăşoare pe parcursul a trei zile, între 15 şi 17 martie.
În discursul său, potrivit Kommersant, Putin va aborda obiectivele de război ale Rusiei în Ucraina, suveranitatea ţării, situaţia economică şi socială, precum şi valorile familiei.
Putin comentează periodic toate aceste subiecte, iar de discursurile respective s-a folosit pentru a ataca Occidentul sau pentru a expune puterea Rusiei şi propriile sale succese.
Discursul din acest an este posibil să aibă un caracter de campanie electorală, notează Kommersant. Vladimir Putin evită de regulă dezbaterile cu contracandidaţii săi.
Discursul despre starea naţiunii este o obligaţie anuală a preşedintelui, fiind stipulată în Constituţie.
Şeful statului îşi prezintă discursul în faţa camerelor reunite – Duma de Stat (camera inferioară) şi Consiliul Federaţiei (camera superioară) – ale Adunării Federale (parlamentul bicameral).
Cu toate acestea, Putin nu a susţinut acest discurs în 2022, în primul an de război, invocând ceea ce el a numit „dinamica foarte ridicată a evenimentelor”.
Anul trecut, el a folosit discursul pentru a anunţa suspendarea acordului New START, ultimul tratat de dezarmare nucleară care mai era încă în vigoare între Rusia şi SUA.