Alegeri SUA: Romney îl depăşeşte pe Obama la donaţiile electorale colectate în luna mai

Economica.net
08 06. 2012
mitt_91149500

Romney, matematic asigurat de la sfârşitul lui mai că va apăra culorile conservatoare în faţa lui Obama la alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie, a obţinut 76,8 milioane de dolari în donaţii pentru comitetul său de campanie şi pentru partidul său, a anunţat joi dimineaţă echipa acestuia.

Astfel, el aproape şi-a dublat veniturile din aprilie şi mai ales, a depăşit suma de 60 de milioane de dolari transmisă cu câteva ore mai înainte de echipa lui Obama pentru luna mai, fiind cele mai bune venituri lunare obţinute de comitetul de campanie şi de partidul democrat de la anunţul candidaturii la al doilea mandat al preşedintelui în exerciţiu, în aprilie 2011.

Obama, care a strâns 53 de milioane în martie şi 43 de milioane în aprilie, suferă astfel un eşec în pofida programului frenetic de strângere de fonduri la care participă în prezent: joi dimineaţă acesta se afla în California pentru a opta întâlnire a săptămânii cu donatori.

În cinci reuniuni începând cu miercuri în marele stat din vest, un rezervor de donatori bogaţi ce susţin ideile democrate, Obama a obţinut cel puţin 5,4 milioane de dolari. Luni la New York, acesta a strâns peste 3,6 milioane de dolari făcând campanie alături de predecesorul său Bill Clinton.

Conform jurnalului specializat Politico, Obama a petrecut opt din ultimele 24 de zile strângând fonduri, un exerciţiu crucial în Statele Unite pentru buna funcţionare a campaniilor electorale ale căror costuri se situează în jurul sutelor de milioane de dolari, cheltuieli pentru publicitate şi deplasări.

Este prima dată când Romney îl întrece pe Obama în termeni de contribuţii lunare directe. Comitetul de campanie al lui Obama a minimalizat importanţa acestui rezultat, purtătorul său de cuvânt Ben LeBolt afirmând pe contul de Twitter că numeroşi donatori individuali ai republicanului i-au acordat suma maximă anuală, plafonată, o dată ce el a devenit singurul candidat în cursă.

Însă aceste 76,8 milioane de dolari rămân alarmante pentru democraţi, deoarece nu includ contribuţiile unor puternice grupuri de interes numite „super-PACs” (super comitete de acţiune politică).

După o decizie a Curţii Supreme de la începutul lui 2010, aceste grupuri pot strânge sau cheltui sume nelimitate pentru a susţine cauze în campanii, chiar dacă ele nu au dreptul de a îl finanţa direct pe candidat.

Tabăra lui Romney pare să fi beneficiat până acum de aceste noi reguli, anumite informaţii din presă vorbind despre un rulaj de un miliard de dolari. „Super-PAC”urile pe care Obama le-a acceptat cu greu pot totuşi să înmulţească contribuţiile.

Puterea şi influenţa acestor „Super-PACs” a fost demonstrată marţi când guvernatorul republican în exerciţiu din Wisconsin (nord), vizat de o rară procedură de „rechemare” din iniţiativă populară după o confruntare cu sindicatele, a triumfat fără probleme în faţa adversarului său democrat.

Conform Casei Albe, republicanul a cheltuit „de şape sau opt ori mai mult” pentru campania sa faţă de concurent „datorită sumelor enorme venite din parte companiilor şi a contribuţiilor însemnate”.

Acest rezultat. văzut ca un semnal de alarmă pentru preşedinte, a venit la patru zile după publicarea cifrelor slabe ale şomajului pentru luna mai, provocând temeri cu privire la o nouă scădere a economiei, cu potenţiale consecinţe nefaste pentru şansele electorale ale lui Obama.