Pe poziţia a doua s-a plasat Frontul Popular, al premierului Arseni Iaţeniuk (21%), urmat de Samopomitch (13%), partid compus din tineri reprezentanţi ai societăţii civile şi din combatanţi veniţi din Est. Aceste două formaţiuni sunt favorabile unei ofensive mai dure contra separatiştilor proruşi din estul ţării, unde luptele s-au soldat cu peste 3.700 de morţi începând din luna aprilie.
Cu aproape 8% din sufragii, Blocul de Opoziţie depăşeşte pragul de 5% necesar intrării în parlament, spre deosebire de Partidul comunist, care a fost votat de numai 3% din alegători.
Vor mai fi reprezentate în parlament Partidul Radical (condus de Oleh Liaşko, 6% din sufragii), formaţiunea naţionalistă Svoboda (6% din voturi) şi partidul Batkivşcina, al fostului premier Iulia Timoşenko (5,4% din sufragii).
Rata prezenţei la vot a fost de aproape 40%.
Aceste alegeri au fost convocate de preşedintele Petro Poroşenko, ales în luna mai încă din primul tur de scrutin.
”Putem spune astăzi că o treime dintre alegători sprijină demersul preşedintelui pentru realizarea de reforme în vederea aderării la Uniunea Europeană”, a spus liderul Blocului Poroşenko, Iuri Luţenko.
Scrutinul de duminică a fost umbrit de conflictul dintre forţele ucrainene şi separatiştii proruşi din bazinul minier Donbas, ce s-a soldat potrivit ONU cu peste 3.700 de morţi începând din aprilie şi a constrâns peste 800.000 de persoane să îşi părăsească locuinţele. Pe de altă parte, în jur de cinci milioane de alegători, din cele 36 de milioane din întreaga ţară, nu au putut vota, în Crimeea, anexată de Rusia în martie, şi în zonele controlate de separatişti din est. Drept urmare, 27 de locuri de deputaţi vor rămâne goale.