„Se constată tot mai mult ameninţări cibernetice împotriva proceselor democratice în toată lumea, iar Canada nu este ferită”, a precizat Centrul pentru Securitatea Telecomunicaţiilor (CST), informează Agerpres.
„Până acum, nu am constatat încă folosirea unor capacităţi cibernetice de către state-naţiuni care să vizeze influenţarea procesului democratic din Canada în timpul alegerilor”, a notat totuşi CST într-un raport.
În 2015, la scrutinul care i-a adus pe liberalii premierului Justin Trudeau la putere, un atac ‘nu foarte sofisticat’ a vizat procesul electoral, fiind probabil opera ‘unor hackeri şi infractori cibernetici’, a subliniat CST, instituţia similară cu agenţia de supraveghere din SUA, NSA.
La viitoarele alegeri legislative din 2019, „această situaţie s-ar putea schimba, conform percepţiei pe care o vor avea statele care sunt împotriva politicilor naţionale şi externe ale Canadei, precum şi în funcţie de politicile adoptate de candidaţi”.
„Ne aşteptăm ca unele acţiuni de influenţă să fie bine planificate şi să ţintească mai mult de un aspect al procesului democratic”, conform documentului.
Raportul este publicat într-un moment în care SUA anchetează o eventuală ingerinţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale de anul trecut şi după ce campania electorală a preşedintelui francez Emmanuel Macron a fost ţinta unor atacuri cibernetice.