Iniţiativa legislativă vizează stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare a acestora.
„Art. 63 alin. (2) din Constituţia României, republicată, prevede că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat pot fi desfăşurate în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului. Astfel, în contextul în care mandatul Parlamentului ales în anul 2016 va expira la data de 20 decembrie 2020, rezultă că data limită pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare, în ipoteza în care nu devine incidentă nicio situaţie dintre cele ce conduc la prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, conform art. 63 din Constituţie, este data de 14 martie 2021″, arată Adrian Dohotaru în expunerea de motive a iniţiativei legislative, citat de News.ro
Deputatul independent precizează că actualul context epidemiologic „este caracterizat prin creşterea alarmantă a infectărilor cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) atât în România cât şi în alte ţări din Europa şi din întreaga lume (aşa-numitul „val 2″, mai puternic decât cel iniţial din primăvara anului 2020). De asemenea, spitalele destinate COVID-19 şi în special secţiile de terapie intensivă care tratează pacienţi cu COVID-19, au o capacitate care nu poate fi practic semnificativ extinsă curând din cauza deficitului de personal medical specializat pentru terapie intensivă. În plus, trebuie avută în vedere şi apropierea sezonului rece, care face puţin fezabile soluţiile temporare de tip servicii medicale acordate în corturi, în schimb face iminentă creşterea incidenţei cazurilor de gripă sezonieră şi a diverselor infecţii respiratorii sezonier”.
„În acest context, a organiza alegerile parlamentare în plină criză medicală înseamnă o încurajare cinică a absenteismului deja răspândit în rândul categoriilor sărace, dar şi o supra-expunere a acestor categorii în faţa riscurilor legate de infectarea cu COVID-19. Săracii României au de ales între a sta acasă, pentru a evita riscul îmbolnăvirii şi a merge la vot, asumând-şi riscuri mult mai mari decât în cazul unei persoane dintr-o categorie socială mai prosperă”, mai indică Dohotaru, în expunerea de motive.
Orban: Orice încercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinţe negative
Premierul Ludovic Orban a susţinut, vineri, că prelungirea mandatului actualului Parlament va genera „consecinţe negative”, întrucât actualul Legislativ este „dominat” de PSD, care este „la fel de înclinat să facă rău României”.
El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Educaţiei, despre proiectul de lege depus la Senat de deputatul Adrian Dohotaru care prevede amânarea alegerilor parlamentare pentru data de 14 martie 2021.
„Din punctul meu de vedere, mandatul actualului Parlament expiră la data de 20 decembrie şi, ţinând cont de structura actualului Parlament, care este departe de a reflecta opţiunile actuale ale populaţiei, reflectă opţiunile din 2016 care nu mai au nicio legătură cu opţiunile de astăzi, actualul Parlament, cu cât îşi încetează mai repede mandatul, cu atât este mai bine pentru România. România are nevoie de un Parlament care să fie o oglindă fidelă a nevoilor şi aspiraţiilor românilor. Orice încercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinţe negative pentru România, pentru că actualul Parlament este dominat de un PSD care este la fel de retrograd, la fel de rupt de realităţile economice şi la fel de înclinat să facă rău României”, a declarat Orban.
Întrebat dacă alegerile parlamentare se vor mai putea desfăşura pe 6 decembrie în cazul în care s-ar ajunge la un număr de 5.000 de cazuri de infectări cu noul coronavirus zilnic, el a răspuns: „Obiectivul nostru este să oprim creşterea numărului de cazuri, pentru asta ne luptăm, de ce să facem prognoze”.
„Sigur că noi suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii, pe de altă parte, putem, printr-un efort comun, asigurându-ne de respectarea regulilor simple care nu sunt foarte complicate, putem opri creşterea numărului de cazuri”, a adăugat prim-ministrul.