ALERTĂ Antifrauda se pune pe baruri, restaurante şi cluburi

Economica.net
22 04. 2016
ego_mamaia_28276000

În primele zile de la lansarea operațiunii „Helios”, Direcția Generală Antifraudă Fiscală a aplicat sancțiuni constând în amenzi și confiscări în valoare de 2,1 milioane de lei. Au fost confiscate 15.5 tone de legume-fructe și 3.6 tone de băuturi alcoolice, scrie instituţia într-un comunicat.

Totodată, s-a dispus suspendarea activităţii a 10 operatori economici (6 pentru neutilizare AMEF şi 4 pentru nedotare cu AMEF) şi a fost interzisă desfăşurarea uneia dintre activităţile de comerț engros sau cu amănuntul în cazul a 12 contribuabili care desfășurau simultan, în mod nelegal, aceste activități în aceeași suprafață de vânzare.

În urma verificărilor operative ale inspectorilor antifraudă și a reclamațiilor primite de la contribuabibili (prin intermediul TelVerde), vor fi intensificate, în cadrul operațiunii „Helios”, controalele care au ca obiect verificarea modului de respectare a prevederilor OUG 28/1999 în cadrul restaurantelor, barurilor și cluburilor.
Aceste controale vor viza, în principal, identificarea și sancționarea operatorilor economici care nu sunt dotați cu case de marcat, nu emit bonuri fiscal pentru toate bunurile/serviciile livrate sau emit alte documente în locul bonului fiscal: note de plată/de informare/proforme.

Sancțiunile contravenționale pentru astfel de fapte sunt clar stabilite de lege și diferă în funcție de gravitatea acestora, putând fi aplicate amenzi de până la 27.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din veniturile înregistrate de contribuabil în ziua respectivă, până la momentul controlului.

De reținut faptul că se va dispune suspendarea activității pentru 30 de zile, în toate cazurile în care se constată că operatorul economic a mai fost sancționat în ultimele 24 de luni, pentru neemiterea de bonuri fiscale.

Antifrauda a declanşat zilele acestea operaţiunea Helios. Prin care urmăreşte respectarea regulilor fiscale pe lanţ, de la intrarea mărfurilor în ţară până la bonurile emise în ziua de Paşte.

Suprapunerea vacanţei de 1 mai cu cea de Paşte intensifică mult comerţul într-o perioadă scurtă de timp, chestiune anticipată de Antifraudă, care a declanşat deja o acţiune amplă de control în toată ţara.

„În această perioadă intră în ţară mărfurile care vor fi vândute în perioada vacanţei de Paşte.Verificările inspectorilor Antifraudă vor merge pe tot lanţul economic. Prima etapă, în care mărfurile intră pe teritoriul României, facem verificarea documentară. Şi în punctele de control intracomunitar şi în vămi.

Cu accente pe portul Constanţa. În a doua etapă, facem control operativ, tir-ul cu marfa va trece printr-un filtru, pe traseu. Echipele mobile din trafic vor verifica dacă, după ce au trecut prin prima etapă de control, au modificat sau nu documentele de transport. A treia etapă de control va avea loc în momentul în care marfa ajunge în angro-uri. Ultima etapă va fi la magazine, să vedem cum sunt fiscalizate. Această ultimă etapă coincide cu vacanţa de Paşte”, au declarat reprezentanţii Antifraudă pentru ECONOMICA.NET