Alertă de Paști în România. Care este pericolul, avertisment oficial

Paștele catolic și cel ortodox pică în acest an în aceeași zi, și, dacă va fi o perioadă însorită, ar putea avea loc pene de curent, din cauza producției prea mari de energie, mai ales fotovoltaică, în toată Europa, în raport cu un consum care va fi redus peste tot. Și România se pregătește.
Mihai Nicuţ - lun, 31 mart. 2025, 19:34
Alertă de Paști în România. Care este pericolul, avertisment oficial

„Ne pregătim și căutăm soluții adecvate. Având în vedere suprapunerea datelor atât pentru creștinii ortodocsi, cât și pentru creștinii catolici pentru sărbătorile Pascale, la nivel european s-a format o grupă dedicată pregătirii funcționării Sistemului Electroenergetic interconectat care implică toți operatorii de transport și sistem din Europa și la nivelul ENSTO-E (asociația operatorilor de sistem din Europa-n.red”, a declarat Virgiliu Ivan – Directorul Dispecerului Energetic Național (DEN) de la Transelectrica, la evenimentul „Tendințe Economice 2025”.

“Așa cum a fost tendința ultimilor ani, s-au instalat foarte multe centrale fotovoltaice și a crescut semnificativ puterea instalată la prosumatori, nu doar în România ci și în toate țările din Europa.

În scenariul cel mai defavorabil, dacă vremea va fi una foarte frumoasă în zilele de Paște, cu radiație solară ridicată, și provocările pe care le vom avea vor fi unele pe măsură. Vă ofer o cifră spre analiză, în contextul scenariului anterior, la nivelul României va fi un consum minim de 2.000 MW. De exemplu, anul trecut în prima zi de Paște am avut 2.700 MW consumul minim, iar anul acesta ne așteptăm la un consum mai redus în condițiile în care puterea instalată la prosumatori a crescut cu aproximativ 1.000 MW. În acest sens, avem în vedere toate aspectele și scenariile posibile și ne pregătim pentru această perioadă, printr-o strânsă colaborare atât cu instituții și entități din România, cât și la nivelul rețelei interconectate europene.”, a explicat șeful DEN.

Care e pericolul de Paști

Paștele catolic și cel ortodox pică în acest an în aceeași zi – 20 aprilie – iar posibilitatea unor sincope în alimentarea cu energie electrică în acel week-end nu este exclusă, pe fondul scăderii consumului de energie electrică din acea perioadă, pe tot continentul, nu numai în România. Pe acest fond, dacă va fi și o vreme însorită, în rețeaua din care se va consuma oricum puțin va intra și energia produsă de prosumatori care sunt din ce în ce mai mulți, inclusiv în România. Cum Paștele pică în aceeași zi, energia în surplus care se produce într-o țară nu își găsește consumatori în altă țară, de aici presiunea pe rețele.

Problema este cunoscută la nivel european și a stârnit îngrijorare mai ales în Germania, țara cu cea mai mare capacitate fotovoltaică din Europa.

“Dacă surplusul de energie electrică crește brusc, sistemele solare vor trebui scoase din rețea. Cu toate acestea, deoarece doar unele dintre sisteme pot fi controlate de la distanță, întreaga rețea de distribuție la care sunt conectate sistemele solare ar putea fi deconectată– ceea ce înseamnă o pană de curent pentru toți consumatorii care depind de această rețea”, scria publicația germană Handelsbladt încă de acum o lună și jumătate.

Puteți citi în detaliu despre temerile nemților și nu numai ale lor pe această temă într-un articol de acum o lună și jumătate, cu mai multe explicații, aici:

Ziua când Europa ar putea rămâne în beznă, în acest an

Problema a fost ridicată în atenția publicului românesc și la evenimentul “Ziua Energiei Brașov”, care a avut loc luna trecută, mai ales că România s-a lovit de problemă anul trecut.

Șeful Dispeceratului Energetic Național, Virgiliu Ivan, a spus atunci că anul trecut “ne-a trecut glonțul pe lângă ureche” și că se fac pregătirile necesare pentru a se lua măsuri pentru zilele de Paște, la nivel european și, bineînțeles, și în România. Mai în glumă, mai în serios, Ivan a spus atunci că ar prefera ca de Paști să fie zile cu temperaturi mai scăzute astfel încât să crească consumul de energie, nu să scadă!

Te-ar mai putea interesa și
VIDEO Autostrada A1 Lugoj – Deva: UMB a forat 150 de metri din „tunelurile pentru urși”
VIDEO Autostrada A1 Lugoj – Deva: UMB a forat 150 de metri din „tunelurile pentru urși”
Avans bun la construcția tunelurilor rutiere dintre Margina și Holdea, anunță miercuri Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere......
Fostul centru de inginerie al Vitesco din Timișoara, acum parte a grupului Schaeffler, va fi condus de Mihai Lukacsel
Fostul centru de inginerie al Vitesco din Timișoara, acum parte a grupului Schaeffler, va fi condus de Mihai Lukacsel
Divizia din România grupului Schaeffler a anunțat că, la conducerea centrului cercetare din Timișoara, preluat odată ...
Apare o nouă bere în România. Costă sub 2 lei doza
Apare o nouă bere în România. Costă sub 2 lei doza
Retailerul Auchan a lansat sub brandul Frățică o bere care costă 1,99 lei doza de 0,5 litri. Compania vinde în magazinele ...
Premierul Ciolacu pleacă la jumătatea lunii iunie în Japonia și va participa la expoziția mondială de la Osaka
Premierul Ciolacu pleacă la jumătatea lunii iunie în Japonia și va participa la expoziția mondială de la Osaka
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, 30 aprilie, într-o discuție cu jurnaliștii, că, la mijlocul lunii iunie ...