Alertă în România din cauza febrei aftoase. Ce se întâmplă la vamă

România este într-o zonă de risc în ceea ce privește febra aftoasă, o boală care afectează bovinele și care s-a extins agresiv în regiune existând patru focare în Slovacia și unul confirmat la 26 martie 2025 într-o fermă de bovine din Ungaria. – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile majore de răspândire a virusului în România.
Alina Stanciu - joi, 27 mart. 2025, 10:28
Alertă în România din cauza febrei aftoase. Ce se întâmplă la vamă

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile majore de răspândire a virusului febrei aftoase în România, având în vedere contextul epidemiologic din regiune și faptul că s-au eliminat controalele vamale ca urmare a aderării la spațiul Schengen.

Potrivit unui comunicat al Autorității, riscul epidemiologic este amplificat, motiv pentru care ANSVSA și instituțiile cu responsabilități în domeniu va aplica anumite măsuri stricte de prevenire și control, aplicabile la nivel național.  până la ridicarea restricțiilor impuse de autoritățile competente în urma evaluării epidemiologice.

Mai exact, Prin Decizia nr. 1 emisă la data de 11.03.2025 în cadrul unei şedinţe extraordinare a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor au fost luate măsuri cu privire la interzicerea traficului de camioane care transportă animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine) cai, furaje, paie pentru aşternuturi, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre România.

De asemenea, s-a interzis afluirea şi tranzitul dinspre Ungaria şi Slovacia a produselor de carne şi a unei părţi a produselor de lapte.

Altă măsură se referă la restricţii pentru produsele de origine animală, fiind interzisă intrarea în România a următoarelor produse provenite din Ungaria şi Slovacia (zona de restricţii conform dispoziţiilor Comisiei Europene): carne proaspătă (refrigerată sau congelată) provenită de la animale biungulate; produse din carne provenite de la animale biungulate care nu au fost tratate corespunzător pentru a neutraliza virusul febrei aftoase (sunt acceptate produsele preparate termic); lapte spot; produse din lapte pentru care nu s-a asigurat un tratament adecvat pentru neutralizarea virusului febrei aftoase; lapte materie primă pentru care nu se poate face dovada că provine de la animale testate negativ pentru febra aftoasă în ultimele 24 de ore înainte de expediere; material biologic, material seminal şi subproduse de origine animală.

De asemenea, se vor intensifica măsurile de dezinfecţie şi dezinsecţie în unităţile de creştere a animalelor şi pe mijloacele de transport care intră sau ies din aceste ferme.

„Având în vedere că febra aftoasă este un virus extrem de contagios, cu un grad ridicat de difuzabilitate şi care se transmite prin modalităţi extrem de diverse, considerăm că acceptarea la intrarea în ţară a unor mijloace de transport ce conţin anumite produse de/din lapte este extrem de periculos pentru industria românească de profil, cât şi pentru economia românească în ansamblu. Este demonstrat faptul că unul dintre principalii vectori de transmitere a febrei aftoase este reprezentat de mijloacele de transport care se deplasează din zonele contaminate în zonele necontaminate, transportând virusul pe cauciucuri sau pe hainele conducătorilor auto. În alte cuvinte, întreaga strategie de protejare a teritoriului României este sabotată fundamental de o manieră care va expune fermierii români în faţa unei ameninţări extrem de serioase”, au transmis zilele trecute și Federaţia Naţională Pro Agro şi Federaţia Crescătorilor de Bovine din România , într-o scrisoare deschisă, 

Aceștia cred că acceptarea la intrarea în ţară a unor mijloace de transport din ţările ce se confruntă cu cazuri de febră aftoasă, ce conţin anumite produse de/din lapte, este extrem de periculoasă, atât pentru industria românească de profil, cât şi pentru economie în ansamblu, unele state luând deja decizia interzicerii întregului aflux de produse afectate.

La rândyl său, ANSVSA solicită operatorilor economici și tuturor instituțiilor implicate să trateze cu maximă seriozitate măsurile impuse și să colaboreze activ pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase.

„Respectarea cu strictețe a măsurilor și colaborarea activă între toate instituțiile și actorii implicați sunt fundamentale pentru protejarea efectivelor de animale din România. Prevenirea pătrunderii și răspândirii febrei aftoase nu poate fi realizată decât printr-un efort comun. Este o responsabilitate pe care o împărtășim cu toții.” a susținut președintele ANSVSA.

De asemenea, pentru a proteja efectivele de animale și a preveni răspândirea bolii, este vital ca orice suspiciune de febră aftoasă să fie semnalată fără întârziere către DSVSA județeană.

Te-ar mai putea interesa și
Trump vrea al treilea mandat de președinte, deși e o barieră constituțională
Trump vrea al treilea mandat de președinte, deși e o barieră constituțională
Donald Trump a declarat, duminică, că nu glumește în legătură cu încercarea de a obține un al treilea mandat la președinția Statelor Unite, cel mai clar semnal că ia în calcul......
Numărul insolvențelor din ianuarie 2025 a fost de 387, scădere cu aproape 24% față de ianuarie 2024
Numărul insolvențelor din ianuarie 2025 a fost de 387, scădere cu aproape 24% față de ianuarie 2024
Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență în ianuarie 2025 ...
Discuție telefonică între Keir Starmer și Donald Trump. Britanicii încearcă să obțină un acord comercial
Discuție telefonică între Keir Starmer și Donald Trump. Britanicii încearcă să obțină un acord comercial
Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat duminică, în cursul unui convorbiri ...
Fostul CEO la Volvo, Hakan Samuelsson, va reveni, de azi, la conducerea companiei
Fostul CEO la Volvo, Hakan Samuelsson, va reveni, de azi, la conducerea companiei
Volvo Cars l-a numit din nou duminică în funcția de director executiv pe Hakan Samuelsson, care a fost CEO al companiei ...