Alertă pe Dunăre. O navă s-a scufundat, mai multe vase sunt blocate

Economica.net
27 02. 2012

UPDATE La Galaţi, circulaţia fluvială este este complet paralizată. O singură navă mai traversează cu mare dificultate şi numai pentru pasageri.Munca împingătoarelor este în zadar, pentru că sloiurile refac extrem de repede podul de gheaţă. În portul Galaţi sunt blocate peste 100 de barje încărcate cu marfă, două nave maritime, dar şi ambarcaţiuni de mici dimensiuni. Autorităţile spun că nu pot dinamita podul de gheaţă, deoarece asta ar însemna să distrugă habitatul acvatic.

UPDATE: Operaţiunea de asigurare a navei care a eşuat este în plină desfăşurare. Marinarii au urcat pe navă şi o asigură cu frânghii foarte groase. Nava este ancorată în mai multe puncte pentru a împiedica răsturnarea vasului. Sloiurile foarte mari de gheaţă de pe Dunăre au împins vasul pe mal, iar acesta s-a înclinat destul de mult. Nava este încărcată cu zeci de tone de cereale, fiind foarte grea şi care dacă se va înclina mai mult, cu siguranţă se va scufunda. La 500 de metri distanţă, se află o altă navă de mai mici dimensiuni, dar care ia apă la bord din cauza fisurilor provocate de sloiurile de gheaţă. Aceasta este înclinată foarte mult în partea din faţă, iar riscul ca nava să se scufunde este unul mare.

Potrivit directorului Căpităniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea, navigaţia pe Dunăre este blocată, iar mai multe nave sunt în pericol după ce au derapat şi au fost luate de gheaţă. „Dunărea este blocată, se navighează în derivă, împreună cu gheaţa”, a spus Oprea,  adăugând că, pe fluviu, sunt blocate 12 vase şi 10 barje.

Directorul Căpităniei Zonale Giurgiu a precizat că cei doi marinari aflaţi pe nava care a fost scufundată de gheaţă în zona Chiciu au reuşit să se salveze în ultimul moment.

Florin Oprea a mai spus că în zona Călăraşi şi pe Dunărea fluvială nu există spărgător de gheaţă. El a precizat că în momentul în care se pune în mişcare un pod de gheaţă ca cel de la Călăraşi, nu poate fi luată nicio măsură de protecţie.

De asemenea, reprezentanţii Căpităniei Portului Călăraşi au declarat că un ponton al bacului a fost împins de gheaţă, pasarela acestuia şi cablurile de susţinere fiind rupte.

În aval de Chiciu, din cauza bucăţilor foarte mari de gheaţă, navele s-au deplasat în aval, în timp ce pe Braţul Borcea multe ambarcaţiuni pescăreşti şi de agrement au fost împinse pe mal sau luate la vale de gheaţă.

„Sunt convoaie cu aproximativ 50 de barje dar şi nave ale agenţilor economici din Călăraşi ancorate la mal, cărora li s-au rupt legăturile, iar acum navele plutesc pe apă, fiind duse în aval. Toţi au fost notificaţi de Căpitănia Portului Călăraşi înainte de îngheţ să nu intre pe fluviu, cu recomandarea să nu plece la drum şi să-şi găsească loc la ancoră. Avem informaţii că o navă s-ar fi scufundat, iar o alta s-a înclinat periculos. O să avem şi confirmarea acestei situaţii”, a declarat prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat.

Surse din rândul oficialităţilor spun că nava scufundată se numea ADA 1, iar cea înclinată periculos este DUNAV.

Emil Muşat a precizat că pentru rezolvarea „acestei probleme” ar trebui spart podul de gheaţă, însă acesta se întinde de la Sulină până la Giurgiu.

„S-a încercat spargerea lui, dar este imposibil. În acest moment navele ar trebui fixate la mal cu parâme groase, dar natura a dovedit că orice parâme ar fi forţa gheţii le rupe. Ar trebui că un împingător să acţioneze în zonă pentru a scoate navele de acolo. Toţi marinarii au fost notificaţi să părăsească navele în caz de pericol”, a mai spus prefectul.

Prefectul a afirmat că sloiurile formate după ruperea podului de gheaţă au smuls şi staţia plutitoare de captare a apei, însă alimentarea cu apă potabilă în municipiul Călăraşi nu a fost afectată.

„Situaţia nu a provocat avarii şi incidente doar navelor şi barjelor, ci şi staţiei plutitoare de captare a apei. Aceasta a fost smulsă, dar nu sunt probleme în alimentarea cu apa a municipiului Călăraşi, deoarece de o lună aceasta nu mai era utilizată, apa în oraş fiind luată din Dunăre prin criburi, respectiv ţevi”, a mai declarat prefectul Emil Muşat.

La ora transmiterii acestei ştiri, prefectul judeţului Călăraşi, împreună cu reprezentanţii Căpităniei Portului Călăraşi şi reprezentanţii navelor de pe Dunăre, analizează situaţia la faţa locului pentru a conveni măsuri de intervenţie.

Probleme sunt şi în alte oraşe de pe Dunăre. La Galaţi, circulaţia fluvială este întreruptă.

Potrivit meteorologului Silviu Grigore, vremea nu se va încălzi astfel încât gheaţa să se deplaseze.

„Nu se va încălzi vremea astfel ca formaţiunile de gheaţă să se deplaseze şi să aducă pericole suplimentare. Vremea intră într-un uşor proces de răcire. Debitul Dunării este în creştere uşoară, însă podurile de gheaţă se vor menţine”, a declarat Silviu Grigore.