Iniţial, pe 3 martie, un judecător de la Tribunalul Bucureşti a dispus revocarea mandatului de arestare şi retragerea mandatului european de arestare emis în lipsă pe numele lui Adamescu în anul 2016, decizie care ar fi blocat extrădarea lui din Marea Britanie, scrie Agerpres.
Curtea de Apel Bucureşti a admis însă luni o contestaţie a DNA şi a desfiinţat hotărârea Tribunalului.
„În baza art. 205 Cod procedură penală admite contestaţia formulată de Ministerul Public – DNA împotriva încheierii din data de 3.03.2022, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 17560/3/2021/a1.1. Desfiinţează în totalitate încheierea contestată şi rejudecând: în temeiul art. 242 Cod procedură penală respinge ca nefondată cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulată de inculpatul Adamescu Bogdan Alexander. Definitivă”, se arată în decizia CAB.
Alexander Adamescu a plecat din România şi s-a stabilit în Marea Britanie, de unde autorităţile române au încercat fără succes în ultimii ani să-l extrădeze.
Deşi două instanţe din Marea Britanie, respectiv West Magistrates Court şi Curtea Supremă a Regatului Unit, au admis extrădarea lui Adamescu, el nu a fost încă predat autorităţilor române, după ce a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie.
În iunie 2021, Alexander Adamescu a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, el fiind acuzat că în 2013 ar fi remis sume de bani unor judecători de la Tribunalul Bucureşti pentru a obţine soluţii favorabile în dosare de insolvenţă în care erau implicate firme ale tatălui său, Dan Adamescu.
Conform DNA, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, Alexander Adamescu şi Dan Adamescu ar fi remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 23.000 lei, magistraţilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă, pentru ca, în schimb, aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.
În cursul anului 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe cei doi judecători şi pe Dan Adamescu.
În ianuarie 2017, Dan Adamescu a decedat în timpul detenţiei, iar Alexander Adamescu a reclamat condiţiile improprii din centrul de arest preventiv şi cele două penitenciare unde a fost închis tatăl său – Jilava şi Rahova.