Potrivit lui Lascăr,care deține și funcția de președinte executiv al Patronatului Romania Active, în ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei și implementarea la scară largă a digitalizării, tot mai mulți oameni au început să acorde o atenție sporită pentru menținerea unei bune stări fizice și psihice. Măsura discutată în spațiul public legată de creșterea cotei TVA de la 5% la 19% va avea ca rezultat imediat creșterea prețurilor pentru clienți. Pe termen mediu și lung, acest lucru se va reflecta într-o scădere a motivației persoanelor de a participa la activități fizice regulate în cadrul unor centre de fitness, în special la nivelul celor cu venituri medii și mici, care se vor afla în imposibilitatea de a-și permite accesul în astfel de centre.
Mai mult, măsura propusă va avea un impact semnificativ asupra sănătății publice. Promovarea unui stil de viață activ este esențială în lupta împotriva bolilor cronice, obezității și altor probleme de sănătate. Prin îngreunarea accesului oamenilor la centrele de fitness s-ar putea înregistra o creștere a problemelor de sănătate pe termen lung, costuri medicale mai mari și o calitate a vieții diminuată pentru cetățeni.
Totodată, printr-o astfel de măsură, operatorii din industria de sănătate și fitness vor fi nevoiți să reducă investițiile în echipamente noi, modernizări sau extinderi și să se concentreze mai mult pe supraviețuirea în această piață decât pe dezvoltarea acesteia.
Antreprenorul precizează că România este codașă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește activitatea fizică. Conform ultimul sondaj Eurobarometru publicat în septembrie 2022 privind sportul și activitatea fizică, 62% dintre români nu efectuează niciodată exerciții fizice sau sport, în timp ce 18% o fac rareori. Astfel, promovarea unui stil de viață activ este vitală pentru România, iar o astfel de măsură va îngreuna și mai mult eforturile industriei de fitness de a convinge un număr cât mai mare de oameni de beneficiile aduse de practicarea de exerciții fizice cu regularitate asupra sănătății acestora.
Nu în ultimul rând, creșterea cotei TVA de la 5% la 19% va avea consecințe negative atât asupra economiei locale, cât și a calității serviciilor din partea operatorilor de centre de fitness, deoarece va încuraja crearea unei piețe paralele. Cu prețuri mai mari și reglementări fiscale mai aspre, piața neagră ar putea prospera. Antrenorii și instructorii ar putea fi tentați să ofere servicii în afara cadrului legal, aducând pierderi la bugetul de stat și punând în pericol standardele de siguranță pentru clienți.
Lascăr consideră că este esențial ca Guvernul să discute cu industria de fitness pentru a găsi împreună soluții viabile care să protejeze cetățenii României, prin promovarea unui stil de viață activ.